Jó hangulatban, sok izgalommal zajlott a Caffè Vergnano Best Barista 2016 verseny Olaszországban, ahol a magyar versenyző dobogóra ugyan nem állhatott, de számos tapasztalattal gazdagodott.
A Torinóhoz közeli, 1882-ben alapított családi kávévállalkozás, a Caffè Vergnano immár hatodik éve rendezi meg az év legjobb baristáját kereső versenyét. Számos országból kerültek ki az eddigi bajnokok, 2012-ben a magyar Török Ádám vihette haza az aranyérmet.
A hazai piacon már évek óta jelen lévő Caffè Vergnano márkával 2016 őszén a Caffè Vergnano Best Barista rendezvénysorozat keretein belül közelebbről is találkozhatott a szakma, illetve az érdeklődő közönség.
Az olasz kávécég működtette Vergnano Akadémia vezető baristája, a SCAE akkreditált Damian Burgess érkezett Budapestre, és egész napos előadást tartott a kávéról, magáról a növényről, annak termesztéséről, feldolgozásáról, a pörkölésről, a kávéital készítéséről és a barista munkájáról.
A bajnokság hazai döntőjére október 20-án került sor a Bols Mixer Akadémián. A verseny zsűrijében Damian Burgess-en kívül az olasz cég latte art zsenije, Davide Roveto, illetve a Caffè Vergnano senior managere, Pier Paolo Barberis vett részt.
A bajnokság a barista versenyszabályoknak megfelelően zajlott, mind a versenyfeladatokat, mind azok elbírálását illetően. A versenyzőknek a zsűri előtt kellett prezentálnia két csésze tökéletes espressot, kétszer két csésze capuccinot, illetve két pohár szabadon választott, espresso alapú kreatív kávéitalt, maximum 15 perces időkereten belül.
További izgalmakat jelentett, hogy a versenyzőnek a verseny megkezdésekor meg kellett pörgetnie egy 8 féle latte art mintát jelölő „szerencsekereket”. Az így kapott minta határozta meg, hogy a két csésze szabadon öntött capuccinon túl a további két csésze milyen latte art minta szerint készüljön.
A kreatív kávéital esetében a versenyző szabadon megválaszthatta a kávé extraktálási, azaz elkészítési módját. Dönthetett akár espresso gép mellett, de akár hozhatott magával bármely választott filter eszközt (Aeropress, Chemex, stb), és ezen készíthette el a kreatív itala kávé alapját.
A legtökéletesebb italok elkészítésén túl a mindennapi rutin munka folyamán is elvárható készségeket és képességeket is bírálták a versenyen.
A győztes trófeát végül Köhalmi Róbert (Kis Édes Cukrászda és Kávéház, Szentgotthárd) érdemelte ki, második helyre Barta Zoltánt (Solinfo Cafe, Budapest) ítélte a zsűri, harmadik helyezett pedig Müller Dóra (St. Andrea Wine & Gourmet Bar, Budapest) lett.
Távolkeleti nyertes
A bajnokság hazai továbbjutója, Köhalmi Róbert képviselte hazánkat a Caffè Vergnano Best Barista 2016 Grand final versenyen novemberben, a torinói GOURMET kiállítás és vásáron (GOURMET – Horeca and F&B Expoforum).
A nemzetközi mezőny igazán erős volt, komoly szakmai tudásról kellett számot adniuk az indulóknak. Lengyel, görög, indonéz, montenegrói, Egyesült Arab Emirátusokból érkező, olasz és magyar versenyzők képviselték magukat a versenyen.
Köhalmi Róbert helyezést végül nem ért el, ám tökéletesen teljesítette a feladatot, és profi módon helytállt. Kreatív italával – amely egy figyelemre méltó, tökmagolaj, méz és tejhab összeállítású, espresso alapú kávéital volt – is bizonyította rátermettségét. Róbert elmondása szerint jól érezte magát a versenyen, rendkívül sokat tanult és hasznos tapasztalatokkal gazdagodott.
A Caffè Vergnano Best Barista 2016 győztes trófeát az indonéz Henry Fajar vitte el, profi felkészültséggel, laza előadással, szakértő prezentációval a kávéról, precíz latte art mintákkal, keleti fűszerezésű, Kopi Luwak alapú kreatív italával. Második helyen egy magabiztos fellépésű, lengyel barista végzett, látványos Aperol Spritz jellegű kreatív itallal. A harmadik helyre olasz barista állhatott, szintén magabiztos, laza előadással, tökéletes kivitelezéssel, koktélos kreatív ital prezentálásával.
A Caffe Vergnano hivatalos magyarországi forgalmazója:
KIKA Kft.
1112 Budapest, Sasadi út 134.