Sörmérséklet kánikulában

Szerző: | 2016.06.23 | Hírek, Italsor

Ismét itt a kánikula, amelynek jegyében másodfokú riasztást adtak ki az ország egész területére. A Sörszövetség arra számít, hogy a meleg és a foci EB hatására meglódul a sörfogyasztás.

Ám a mennyiség mellett a minőségre is oda kell figyelni, ezért nem mindegy, hogy miként tároljuk, és milyen hőmérsékleten fogyasztjuk kedvenc söreinket – ebben segít a szövetség sörmérsékleti kisokosa.

A tavaly nyári hőség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 4%-kal bővült a hazai sörpiac, ami azt jelenti, hogy több mint 6 millió hektoliter sör fogyott itthon. Idén a kiemelt sportesemények hatására akár további 2-3%-kal is nőhet a piac. A legfontosabb tényező azonban a jó idő, egy-egy meleg nyári hónap havi szinten kétszámjegyű növekedést hozhat a sörfogyasztásban.

A melegben azonban különös figyelmet igényel a sör tárolása és „tálalása”. „Aki igazán élvezni szeretné kedvenc söreit, annak érdemes odafigyelnie arra, hogy a különböző sörfajtákat más-más hőmérsékleten kell fogyasztani.” – mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. Minél hidegebben iszunk ugyanis valamit, annál kevésbé érezhetők benne az édes és keserű ízek, melyek a melegedés során egyre jobban felerősödnek. „Az egyes sörfajtáknak viszonylag jól behatárolható az ajánlott fogyasztási hőmérséklete, mely típusoktól függően jellemzően 4 és 15 Celsius fok közé esik,” – mondta Vásárhelyi István a ’Sör mi több’ sörgasztronómusa.

A szomjoltó lágersöröket 6-7⁰C-on érdemes fogyasztani, ahol a kellemes kesernyésség és a frissítő buborékok meghatározóak. 7-9⁰C-on jöhetnek a szintén frissítő, de már gazdagabb illatanyagokkal, ízekkel bíró sörök, mint például a búzasör vagy a pilseni típusú sörök. 8-10⁰C-on ismerkedhetünk meg legjobban az angol világos és félbarna könnyű sörök az ale-ek, bitter-ek erényeivel. Szintén ezen a hőmérsékleten élvezhetjük leginkább a sötét láger- és búzasörök, a Schwarzbier-ek, a könnyed IPA-k valamint a belga Blonde Ale-ek ízét. Feljebb lépve, 10-12⁰C-on érdemes fogyasztani a vörös ale, a világos és barna baksöröket, a dupla IPA-kat. 12-15⁰C-on érvényesülnek a trappista csúcssörök, a Russian Imperial Stoutok vagy az erősebb ale-ek.

Söreinket tároljuk hűvős helyen, fénytől védve. A könnyű, frissítő söröket érdemes hűtőben a kívánt hőmérsékletre hűteni és úgy fogyasztani, a tartalmasabb darabokat azonban tanácsosabb pincében 10-15 fokon tárolni, mert ezek közül jónéhányan a palackban tovább érnek. Szervírozni érdemes egy kicsit hidegebben, hogy a fogyasztás közben legyen csúcsformában, így a nagy formátumú daraboknál végig élvezhetjük a sör teljes illat- és íz-skáláját.

Nagy hőségben válasszuk az alacsonyabb alkoholtartalmú és a frissítő söröket, a kellemes – akár ízesített – lágereket, a citrusos búzasöröket, vagy a gyümölcsös illatú ale-eket, de mindenekelőtt továbbra is figyeljünk a mértékletességre!