A hegy csúcsán – kortárs ázsiai fúziós konyhaművészet Budapesten

Szerző: | 2021.12.14 | Hírek

Modern, dinamikus, prémium – így jellemezhető leginkább a főváros legújabb étterme, a YAMA, ami annyit tesz: a hegy csúcsán. A tulajdonosok célja az volt, hogy a világ számos pontján szerzett tapasztalataikat Budapesten ötvözzék, és új szemlélettel, az éttermi élményt középpontba helyezve mutassák be, hogy hogyan válik a gasztronómia kortárs művészetté.

A YAMA-ban felszolgált fogásokról Endrődi Péter gondoskodik, akinek modern és újragondolt ázsiai–fúziós specialitásait a bátor kísérletezés öröme, a kreativitás szabadsága, valamint a tradíció iránti tisztelet jellemzi.

„Boldog vagyok, hogy munkám során számos világvárosban volt lehetőségem dolgozni, és most Párizs és Monte Carlo után a megszerzett, évtizedes tapasztalataimat Budapesten kamatoztathatom.” – hangsúlyozta Péter. – „A japán konyha például híres arról, hogy különleges fogásokra épít, ahogy a külsőre is adnak. Japánban nem tálalnak, hanem szépen felöltöztetik az ételt. Ez a YAMA-ban sincs másképp: tengeri sügérből készült ceviche, fekete tigrisrákfarok-vulkán, lazac tatár ropogós rizzsel, az egyedi YAMA Garden pedig egy olyan csokoládéból formált fa, amelyen fagylalt és ehető virág terem.”

A YAMA Budapest a klasszicista Lipótváros egyik legszebb épületében található, a Marczibányi-palota szomszédságában, közel a Bazilikához.

„A YAMA-élmény túlmutat a konyhaművészeten, az összetevők, ízek és elkészítési módok puszta összességén.” – mondta Margitics Norbert, az étterem menedzsere. – „Egységes egészben gondolkodunk, amelynek legalább ugyanolyan fontos részét képezik a hangok, a látvány és az atmoszféra, mint az étel és az ital. Az épület, az enteriőr, a kiszolgálás, este pedig a partihangulatot megalapozó DJ-szettek mind fontos elemei annak az életérzésnek, melyet szeretnénk átadni vendégeinknek.”