A „taproom kultúrát” népszerűsítik a Főzdekocsmák Éjszakáján

Szerző: | 2022.09.09 | Hírek

Október 1-jén először szerveznek közös, országos programot a magyarországi főzdekocsmák, a csapolt sör és a „taproom kultúra” népszerűsítése céljából. A Főzdekocsmák Éjszakája egy olyan este lesz, amikor minden a taproomokról, azaz a sörfőzdék mellett működő vendéglátóhelyekről, a frissen csapolt sör élményéről, és a kocsmagasztronómiáról szól.

A taproomok, avagy főzdekocsmák azok a vendéglátóhelyek, amelyeket a kisüzemi sörfőzdék alakítanak ki – általában közvetlenül a főzde mellett, vagy annak udvarában – annak érdekében, hogy a sörfőzdébe érkező vendégeknek az üzemhez illő ipari, ugyanakkor pubhangulatban tudják bemutatni friss söreiket, és a hozzájuk kínált ételeket.

Főzdekocsmákból egyre több nyílik hazánkban, ahol olyan sörtípus lett népszerű az elmúlt években, amelyek esetében különösképp fontos, hogy a lehető legfrissebben, tehát csapolt sör formájában kerüljön a vendégek poharaiba – mondta Knap Gábor, a Főzdekocsmák Éjszakájának szervezője.

Az október 1-jén esedékes rendezvényhez szerte az országban csatlakoztak a sörfőzdék saját vendéglátóhelyei, főszerepben pedig a helyben csapolt sörök, és a melléjük kínált ételek lesznek, ezeken túl pedig több résztvevőnél is lesz lehetőség akár a sörfőzde bejárására is.

A rendezvény hivatalos sörtípusa a porter lesz, amely – történetéből adódóan – igazán olyan sörtípus, amelyet népszerűségének csúcsán legtöbbször a sörfőzdék melletti kocsmákban fogyasztottak. A stílus nagyjából 300 éve alakult ki Londonban, barna, olykor egészen sötét színű, visszafogottan keserű, és a pörkölt maláta jellegzetes kávés-csokoládés illata és íze jellemzi.

A Főzdekocsmák Éjszakájának résztvevői az esemény napján országos kocsmakvízben is részt vehetnek. A játékhoz több platformon, online lehet majd csatlakozni, és a magyarországi taproomokkal és sörfőzdékkel kapcsolatos kérdésekre válaszolni.

A rendezvénnyel kapcsolatos további részletek a www.taproom.hu oldalon olvashatóak.

Fotó: Főzdekocsmák Éjszakája