Az idei év hala: a bodorka

Szerző: | 2022.01.04 | Hírek

A pontyfélék családjába tartozó bodorka lett 2022 hala. A Magyar Haltani Társaság decemberben indított szavazásán a második helyet a durbincs szerezte meg, míg a harmadik helyen a bagolykeszeg végzett.

A bodorka, más néven búzaszemű keszeg, az egyik legzamatosabb keszegféle, a késõ õsszel kifogott példányok húsának zsírtartalma magasabb, a keszegrajongók szerint ekkor a legízletesebb. A kifejlett bodorka átlagban 25 cm-es és 25 dkg tömegű.  Vöröses alsó úszói és narancsos szemgyűrűje miatt könnyedén összetéveszthető a vörösszárnyú keszeggel. Tápláléka rovarlárvákból, apró rákfélékből, növényi hajtásokból, hínárfélékből, zöldmoszatokból áll. A hegyvidéki patakokon és a gyors folyású szakaszokon kívül a bodorkát a legtöbb vízben megtaláljuk, a nyugodtabb élőhelyeket kedveli, a kisebb-nagyobb csatornákban is nagy számban fordul elő, hazai vizeinkben gyakori. A fiatalabb egyedek a hínár között tartózkodnak inkább, míg a nagyobbak a part közelében.

Bár húsa szálkás, beirdalva, paprikás lisztben kisütve gasztronómiai értéke sem utolsó, illetve szálkáitól megszabadítva, átpasszírozva kifejezetten jó aromát ad a halászlének is.