Az úri, a játékos és a könyves: Új fine dining éttermek Budapesten

Szerző: | 2019.05.15 | Hírek

Csúcsgasztronómia rovatunkból jelentjük.

Hogy mennyi fine dining éttermet bír el összesen a főváros, érdekes kérdés. Telítődött a piac, vagy igazán eredeti és színvonalas helyekre akár nagyobb igény is lenne? Az biztos, hogy az alábbi három új étterem befektetői és üzemeltetői reményteljesnek látják a piacot, hiszen 2019 első harmadévében három komoly nyitásról is be tudunk számolni, amely mögött komoly invesztálás áll.

FELIX Kitchen & Bar

A név Ybl Miklós építész fiáról, Félixről emlékezik meg. Ez szorosan kapcsolódik is a helyszínhez, a Várkert Bazárhoz, amelyet szintén Yblnek köszönhet az utókor. A bazártól különálló, egykori Várkert Kaszinó épületében ma az Ybl Budai Kreatív Ház működik, az impozáns kialakítású „kulturális közösségi tér” pedig a FELIX-szel megkapta a hozzá méltó vendéglátást is. A vállalás nem kicsi: étterem, bár és terasz, igen bátor nyitvatartással: reggel fél 8-tól egészen éjfélig. Az étterem a fine dining világával és a Várkerttel meghatározható kategóriáján belül is szuperelegánsnak számít. A séfnek nem új terep a Budai Vár, az egykor Bib Gourmand-minősítésű Vár: a Speizből vagy épp a La Perle Noire konyhafőnöki posztjáról ismert Kovács Árpádot találjuk a konyha élén. A kínálat modern és alapvetően nemzetközi, de képviselteti magát a magyar konyha is, hazai alapanyagokkal. Előremutató a reggelikínálat, a Benedict-tojás és más, laktató klasszikusok mellett napjaink trendi, egészséges, gyümölcshangsúlyos reggeli fogásai közül is választhatunk. Az étlap bőséges, sokféle hússal, hallal és tenger gyümölcseivel, prémium alapanyag-beszerzéssel. És ne feledjük, hogy a FELIX bár is, a koktélkínálat kidolgozásáért Ódor Gábor felel, a borválaszték pedig több mint 300 tételt takar.

Aum Étterem

Az önmagában mindig is hírértékű, ha egy eredeti koncepcióval bíró, komoly befektetéssel létrehozott étterem nem a belváros vonzáskörzetében nyílik. Az Aumot (ejtsd: óm) Budapest nem éppen legszebb terén, a Flórián téren találjuk. Óbuda persze klasszikus éttermi negyed – habár ez kicsit arrébb értendő –, viszont rengetegen élnek vagy utaznak át errefelé minden nap. Izgalmas kérdés, hogy ez a különleges étterem megtalálja-e a maga közönségét a város ezen pontján – nagyon biztató lenne látni, hogy van igény erre az éttermi stílusra itt is. És hogy mitől különleges az Aum? Az ázsiai-magyar fúziós konyha jól hangzik, és ma már van is rajongótábora Magyarországon, gondoljunk csak a Huszár Krisztián-féle egykori Beszálló közönségsikerére. Az Aum azonban egy egészen más ligában szerepel: a halmazállapotokkal, textúrákkal való játszadozás, és úgy eleve csupa-csupa játékosság jellemzi az étterem tányérjait. Nem akarjuk lelőni előre a poént, de itt a tányér sem mindig tányér, meglepő edényekben érkeznek a fogások vagy azoknak csak egy-egy eleme, ami aztán előttünk áll össze végleges formájában. Habszifon, csipeszek (amit nem a séf, hanem a vendég használ) bukkannak fel az asztaloknál, és adódik a kérdés, hogy ki felel a rendhagyó ötletekért. Két séfet találunk az Aum élén, Varga Dánielt és Nyikita Szuharevet. Az öt évig Ázsiában élt és dolgozott Varga Dánielt a KNRDY-ból, a kettősüket pedig a zebegényi Natura Hillből ismerhetjük. Bízunk az Aum sikerében (és a következő lapszámban bővebben is foglalkozunk vele).

Laurel Budapest

A Laurel is egy igazán eredeti sztori ma Budapesten. A VII. kerületben járunk, a Kertész utcában, ahol valójában egy bárt kell keresnünk. Kívülről ugyanis azt fogjuk látni, pontosabban egy bárral együtt működő könyvesboltot. A könyvesbolt neve Babérliget, és erre a szóra játszik rá a bár alatti szinten működő Laurel étteremnév is, ami babért jelent. Ne egy klasszikus könyvesboltra gondoljunk, óriási kínálattal. Ahogyan a lenti étterem is, úgy a könyvesbolt is választékos: elsősorban Hamvas Béla, valamint az ő szellemiségéhez kapcsolódó műveket találunk a polcokon. Míg este pezsgő bárélet folyik itt, már reggeltől nyitva találjuk a fenti részt. Specialty kávékkal és friss (hozatott, kézműves) pékárukkal, szintén kézműves sajtokkal, kistermelőtől származó felvágottakkal várnak, reggeli opciót is kínálva. Maga a Laurel étterem kizárólag esti nyitvatartással várja az ínyenceket. Mede Ádám neve ismerős a szakmában, korábban a Costesben, Costes Downtownban és Onyxban is dolgozott a fiatal szakács, aki most minden bizonnyal élete eddigi legnagyobb kihívásának tesz eleget a Laurel séfpozíciójának betöltésével. A fine dining étlap hozza az elvárható nemzetközi sztenderdeket, a tányérokat látva pedig le sem tagadhatná a séf az erős szakmai múltat. Ha a négy- vagy a hatfogásos menüsorra szavazunk, akkor mi magunk állíthatjuk össze a vacsoránk fogásait, ha pedig bizalmat szavazunk a séfnek, a nyolcfogásos fix séfmenüt is választhatjuk.