Balaton, buborék, Bujdosó

Szerző: | 2018.07.09 | Hírek, Italsor

Vitorlásborászat – sokan csak így emlegetik a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtokot, amelynek még bornevei és címkéi is a hajózásról szólnak. Stílszerű, hogy a pincészet tradicionális eljárással készült új brut pezsgőjét a Balatonon vitorlázva kóstoltuk először.

Nem mindennapi, ha egy pincészet eredményeit a sportban is jegyzik, pedig a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok tulajdonosai, Bujdosó Ferenc és testvére, Zsiga a tavalyi Kékszalagon megnyerte a magyar bajnoki címet a Pannóniával cirkáló 70-es hajóosztályban. A borászcsalád a hetvenes évektől vitorlázik és versenyez a Balatonon, sőt, az utóbbi években már az Adrián is. Ez a szenvedélyük lett az a hiteles történet, amit egy ideje a pincészet vizuális megjelenése is felidéz. Az elmúlt években így születtek meg a bázisborok, a bisztróborok és a prémium borok kategóriájában azok a hajózáshoz és emblematikus balatoni vitorlásokhoz kapcsolódó nevek és címkék Ipacs Gáza tervei alapján, amelyek ma már elválaszthatatlanok a pincészet imázsától.

Bujdosóék három generációja él és gazdálkodik a Balaton mellett. A családból többen is a Kertészeti Egyetemen végeztek szőlész-borászként, és az elmúlt évtizedekben a Balatonboglári borvidéken építették fel az immár 90 hektáros saját birtokot. Feri papa a szőlőkért felel, és még mindig szenvedélyesen gyarapítaná az ültetvények területét; Feri és felesége, Bea a borokat készítik; a kisebb fiútestvér, Zsiga pedig a kereskedelemért és a pályázatokért felelős. A harmadik generációt négy lány és öt fiúunoka képviseli – már ők is aktív szereplői a birtokról és a Balatonról szóló Bujdosó-sztorinak.

A terület kétharmadán fehér fajtákat termelnek, a legfontosabbak a királyleányka, a szürkebarát, az olaszrizling és Feri kedvence, a rajnai rizling, de nagyobb ültetvények vannak chardonnay-ból, Irsai Olivérből és sauvignon blanc-ból is. A kékszőlők javát a merlot, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a kékfrankos adja. A legnagyobb presztízsű világfajtákból (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot gris) jó évjáratokban dűlőszelektált, válogatott borokat is készítenek.

 

Az első tradicionális pezsgő

Talán a borvidék adottságainak és hagyományainak is köszönhető, hogy Bujdosó Ferenc az elsők között kezdett gyöngyözőbort készíteni Magyarországon, biztos többen emlékeznek a pincészet Roseccójára és Friseccójára a kétezres évek elejéről. Ma már a Kék, Zöld és Bordó néven futó borcsalád képviseli ezt a vonalat a portfólióban. Azt viszont vélhetően kevesebben tudják, hogy Feriben a tradicionális pezsgőkészítés gondolata is hosszú évek óta ott motoszkált. „Régóta érdekel a pezsgő műfaja, erről írtam a diplomamunkámat, különböző szőlőfajtákat vizsgáltam a pezsgőkészítés kapcsán – mondja. – A gyakorlati időmet is németországi pezsgőüzemekben töltöttem a feleségemmel, Beával. 1989-ben még az volt a terv, hogy itthon a BB-nél leszek pezsgőmester, aztán úgy alakult, hogy inkább a családi birtok építésébe kezdtünk, így egy időre távol kerültem a pezsgőkészítéstől. De mindig is terveztem, hogy előbb-utóbb lesz tradicionális eljárással készült pezsgőnk.”

Végül a 2016-os évjáratban minden adott volt az első saját méthode traditionnelle pezsgő megszületéséhez, az ültetvényeket eleve pezsgőnek szánt szőlő termesztéséhez alakították ki. Az alapborban a gyümölcsös, ugyanakkor szép savakat őrző, bázist adó pinot noir mellé királyleánykát házasítottak, majd a dosage hozzáadásával 7 gramm cukorral kerekítették a pezsgőt. Ahogy Feri fogalmaz: „Brut pezsgőnk lett, méghozzá szándékosan, hiszen én szívesebben iszom kedvesebb, gyümölcsösebb pezsgőket, a nulla gramm cukorral készült brut nature nem az én ízlésemet tükrözné. Az a dosage, amit használtunk, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így végül egy sajátos, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgőnk lett. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, és bevallom, kíváncsi is voltam, hogy az egyik kedvenc fajtám, a királyleányka hogyan viselkedik ebben a házasításban.”

A frissen debütált Bujdosó pezsgőből összesen 5000 palacknyi készült Garamvári Vencel budafoki pincéjében. Az első 500 palackot 12 hónap után degorzsálták 2018 júniusában, majd időről időre 500-1000 üveget hoz ki a pincészet. 500 palacknyi magnumot is készítettek, ami izgalmas összehasonlításra ad majd lehetőséget. A pezsgő címkéjét Ipacs Géza tervezte, a szín és az alapminta a két szálon futó Bujdosó-sztorihoz passzolva hajózási jelet idéz.

 

Napfény és pezsgés

Bujdosó Ferenc a Balatoni Kör alapító tagjaként a BalatonBor meghatározásában is részt vett, és természetesen elkészítette a maga BalatonBorát a termőhely sajátosságait tükröző olaszrizlingből.

Emellett Feri éppen öt éve lett a Balatonboglári Hegyközség elnöke, azzal az ambícióval, hogy közösen felpezsdítsék a borvidék életét. Azóta például bevezették a rendszeres vakkóstolókat, ahol a helyi borászok egymás tételeit kóstolják és értékelik. Ez idő alatt több új közösségi program is született, főként olyanok, amelyek azt a képet erősítik, hogy a balatonboglári a buborékos borok borvidéke. Ehhez a „Napfény és pezsgés” szlogent választották, és olyan rendezvényeket indítottak útnak, mint a tavasszal rendezett Balatoni Pezsgő Szalon, amely a balatonlellei Yacht Klubban talált otthonra, vagy az idén februárban helyi vendéglők, borászok és cukrászdák összefogásával megrendezett I. Lellei Gasztro Farsang. Áprilisban nagy sikerrel zajlott egy szintén új gasztrofesztivál, a Kishegyi Kortyok és Falatok, ahol a kápolnájáról és borkészítési hagyományairól nevezetes Kishegyen az ott működő éttermek borászatokkal, az ottani borászatok éttermekkel közösen fogadták a vendégeket. És mert buborékokból sosem elég, július első hosszú hétvégéjén, a negyedik Parti Pezsgésen a Dél-Balaton nyári kínálatának legjavát, a környékbeli pincészetek borait, pezsgőit, habzóborait és gyöngyözőit kóstolhatták meg a Balatonbogláron korzózók.

Szerdahelyi Krisztina

Képek: Furmint Photo