A bikavért ünneplik Egerben

Szerző: | 2018.06.27 | Események, Hírek

Idén harminc borászat száznál is több féle borát kínálják a XXII. Egri Bikavér Ünnepen július 5-8. között, ahol tizenhárom étterem készít borokhoz párosított ételkülönlegességeket.

Az Eger Város Hegyközsége által szervezett, a hevesi megyeszékhely legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján idén is több tízezer emberre számítanak, a rendezvényen itt lesz a borvidék harminc borászata, amelyek Egri Bikavért, Egri Csillagot és rozét kínálnak majd.

A borünnep mind a négy napján ingyenes koncertek várják az érdeklődőket, az Egri Csillag Színpadnál a fesztivál minden napján este hat és nyolc óra között kreatív foglalkozásokra várják a gyerekeket.

Az Egri Bikavér Ünnep csütörtöki napján rendezik Egerben a „Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” c. rendezvénysorozat egyik elődöntőjét. A minőségi borfogyasztást népszerűsítő országos bormustra során a hevesi megyeszékhelyen a borászok egy szakmai kóstoló keretén belül egymás borait – természetesen bikavéreket – értékelik, így választják ki az elődöntő nyertesét. Az első 10 helyen végzett bort bemutatják az Egri Bikavér Ünnep nagyközönségének is, csütörtökön este hét órától pedig a fesztiválozók közül maximum 150 főnek lehetősége lesz a közönségdíjas nedű kiválasztására.

A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a gépcsodákat, amelyek segítsége nélkül nem kerülnének a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, magyar gyártású motorkerékpárok közül több a fesztivál területén is megtekinthető lesz.

Szombaton jeles eseménynek ad otthont a fesztivál, hiszen az Egri Bikavér Lovagrend a 2012-es év után ismét új tagokkal bővül, akik ünnepélyes avatására az Egri Bikavér Ünnepen kerül sor. Fontos, hogy idén is várja a Magyar Vöröskereszt a „bikavéradókat”, akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy életeket mentenek az Egri Bikavér Ünnepen.

További információ: www.facebook.com/egribikaverunnep, www.bikaverunnep.hu