Csodás Magyarország: A barokk Gödöllő

Szerző: | 2020.09.29 | Hírek

A királyi kastélyáról híres Gödöllő a környék látnivalóval együtt több napra elegendő kikapcsolódást kínál. A Gödöllői-dombság ráadásul bővelkedik „állati” jó kirándulóhelyekben.

Magyarország legnagyobb barokk kastélyegyüttese valóságos időutazásra invitál: korhű bútorokkal berendezett állandó kiállításai a Grassalkovichok korát, továbbá Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné itt-tartózkodásait is felidézik. Kulisszás rendszerű barokk színháza európai szinten is kivételes érték. Pihenésképpen sétáljunk egyet a kastély gyönyörű angolparkjában, Sisi lovaglásainak kedvelt helyszínén.

Gödöllői Királyi Kastély
Fotó: Tourinform Gödöllő

Gödöllőn különleges élmény az ország egyetlen szecessziós művésztelepe is, amelyet Körösfői-Kriesch Aladár hozott létre 1901-ben. A művészkolónia munkáit a Gödöllői Városi Múzeumban, egykori otthonait az alapítóról elnevezett utcában vehetjük szemügyre.

A Szent István Egyetem campusát pazar botanikus kertjéért és a mezőgazdasági szakmúzeumért érdemes felkeresni, ahol restaurált mezőgazdasági eszközöket és működőképes technikatörténeti kuriózumokat is láthatnak a régi gépek iránt érdeklődők.

Régi mezőgazdasági gép a Szent István Egyetem szakmúzeumában
Fotó: Tourinform Gödöllő

4 állati jó hely a környéken

1. Babatpuszta 3000 hektárnyi zöldterületén hullámzó táj, erdők, tavak, istállókastély, biokertészet és egy lovasközpont vár ránk. Lovas oktatásra, terep- és túralovaglásra is benevezhetünk.

Lovasközpont Babatpusztán
Fotó: babat.hu

2. A domonyvölgyi Lázár Lovasparkban minden hétvégén házias ízeket kínáló, korlátlan büféasztalos ebéddel és színes programokkal – lovas bemutató, pónilovaglás, erdei kocsikázás, körhintázás – várják a családokat. Az új Lazareum múzeumban a kocsi és a magyar lovassport fejlődéstörténetét, valamint a fogathajtó világbajnok Lázár testvérek sportpályafutását mutatják be látványos filmekkel. A falusi udvarban őshonos háziállatok nézhetők meg.

Lovaskocsikázás Domonyvölgyben
Fotó: Lázár Lovaspark

3. Közép-Európa egyetlen medvemenhelyét Veresegyházon találjuk, amelynek 3,5 hektárnyi, egybefüggő kifutójában több tucat medve él. A parkban farkasok is vannak, de láthatunk mosómedvéket, vörösorrú ormányos medvéket és rénszarvasokat is.

Közép-Európa egyetlen medvemenhelye
Fotó: Medveotthon Veresegyház

4. Hazánk egyetlen autós szafariparkja Szadán nyílt meg májusban, ahol a Magyar Nemzeti Cirkusz és a Richter Flórián Cirkusz állomásozik közel száz állatával. A park lakói – zsiráfok, elefántok, tevék, lovak, szamarak, zebmárok és más állatok – között autóval lehet közlekedni, némelyiket meg is etethetjük. (Előzetes regisztráció szükséges.)

Hazánk egyetlen autós szafariparkja
Fotó: Safari Park Szada / Reszegi fotó

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: