Csodás Magyarország: Kincses Telkibánya

Szerző: | 2020.07.26 | Hírek

Zempléni csillagtúrákhoz ideális bázis az 500 lakosú Telkibánya, ahol ugyanennyi vendégágy várja a turistákat.

A Hegyközben, 400 méteres magasságban fekvő településen, a kristálytiszta levegőn, dombok-hegyek és óriási erdők között garantált a pihenés, ugyanakkor rengeteg látnivaló is akad a környéken.

A kristálytiszta levegőn, erdők között garantált a pihenés
Fotó: 123rf.com

KINCSKERESÉS

Ott van mindjárt Telkibánya kincses múltja, az arany- és ezüstbányászat öröksége, amely felnőttet és gyereket egyaránt magával ragad. A helyi Érc és Ásványbányászati Múzeumban megtudhatjuk, hogy már az Árpád-korban bányásztak itt nemesfémeket, és ez a hagyomány megszakításokkal ugyan, de a múlt század elejéig folytatódott. Az aranygombosnak is nevezett Telkibánya a legenda szerint olyan gazdag volt, hogy a templom tetején egy aranygömbön állt a kereszt.

Akit magával ragad a kincskeresési vágy, szakavatott vezetővel indulhat felfedezni a hegyek kincseit. Ha aranyat vagy ezüstöt nem is talál, különleges ásványokkal minden bizonnyal gazdagodhat.

Telkibányán annyi vendégágy van, amennyi a lakosainak száma
Fotó: Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért Egyesület

Igazi különlegesség a falu kopjafás temetője, ahol az elhunytak korát, nemét, de még a testalkatát is megörökítették a faragott fejfák.

CSILLAGTÚRÁK

Egy könnyű túrával elérhető az alig öt kilométerre fekvő Jegesbarlang, amelynek mélyén még nyáron sem olvad el a jég. A barlang közelében, a Mátyás király kútjának nevezett hideg vizes forrásnál olthatjuk szomjunkat, miközben elolvashatjuk a Mátyás király és Szép Ilonka szerelméről szóló népi regét.

Az edzettebbek hosszabb gyalogos vagy hegyi kerékpáros túrákat is bevállalhatnak. Vadregényes, 17 kilométeres túra vezet a sárga jelzés mentén, a hegyeken át például Háromhutára, a hasonló távolságra fekvő Regécre pedig a piros jelzést követve juthatunk el.

7 hely, amit látni kell

  1. Füzéri vár
  2. Regéci vár
  3. Füzérradvány, Károlyi-kastély
  4. Pálházai Állami Erdei Vasút
  5. Gönc, Huszita-ház
  6. Vizsolyi Biblia Látogatóközpont
  7. Sátoraljaújhely, Zemplén Kalandpark

Vizsolyi templom, fotó: Szántó Zoltán

Gasztrotipp

A Zemplén erdőrengetege gazdag vadban és gombában, kóstoljuk meg az erdeigomba-levest, a zempléni pandúrlevest és a vargányás vadmalacragut.

A borítóképért köszönet az MTÜ-nek.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: