Csodás Magyarország: Mészkő csodák Aggteleken

Szerző: | 2020.11.12 | Hírek

Lélegzetelállító föld alatti és feletti képződmények, barlangi patakok, nyargaló hucul ménes és az egykori mészégetők emlékei – Aggteleken és környékén, hazánk legészakibb táján valóságos csodavilág várja ősszel is a kirándulókat.

Az országhatárokat nem ismerő Gömör–Tornai Karszt alatt húzódó barlangrendszer, vagyis az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai a világörökség részét képezik.

Ennek legismertebb, legrégebb óta kutatott része, a Baradla–Domica-barlangrendszer méretével, változatosságával és cseppkőformáinak gazdagságával kápráztatja el az ide érkezőt. Az emberi képzelőerő olyan nevekkel ruházta fel ezeket, mint például Anyósnyelv, Mikulás, Tigris, Sárkányfej, Krokodilszáj, Csillagvizsgáló, de van a föld alatt Oszlopok csarnoka és Óriások terme is.

A természet játéka, Fotó: Virok Viktor

Egész évben látogatható a több mint 30 kilométer hosszú barlangrendszer, de csak vezetett túrák keretében.

A barlang jósvafői kijárata mellett az érdeklődők díjmentesen megtekinthetik a Kessler Hubert-emlékházat is.

BARLANGTÚRÁK

A Baradla-barlang felfedezésére három program közül választhatunk. Érdemes előre bejelentkezni az aggteleki információs irodánál, mert egyes túrák csak megfelelő létszám esetén indulnak. A barlangrendszer három különböző bejáratától induló túra közül kettő kényelmes, egy-egy órás, a harmadik, amelyik a legtöbb látnivalót mutatja be, azonban kétórás, és közben 600 lépcsőfokot is meg kell mászni!

Fotó: Rózsa Sándor

 

A karsztvidék ugyanakkor a felszínen is számos nem mindennapi látnivalót kínál. A víznyelők, töbrök, búvópatakok, a kivágott erdők helyén kialakult kopár hegyoldalak megismerésére kiváló lehetőséget adnak a különböző hosszúságú túraútvonalak. Az egyik legszebb kilátópont a Baradla-barlang aggteleki bejárata fölötti, 51 méter magas sziklafal tetején található.

Túrázás közben hucul lovakkal is találkozhatunk, Fotó: Zsila Sándor

Túrázás közben találkozhatunk a mezőn ridegen tartott, kistermetű hucul ménessel, de láthatjuk az egykori szénégetők kemencéjét is. Jósvafőn megcsodálhatjuk a Tengerszemet, Aggteleken pedig a kopjafás temetőt. Hosszabb túrához elektromos rásegítésű kerékpárt is lehet bérelni.

A világörökség része, Fotó: Komka Péter

Ha marad időnk, Aggteleken érdemes még felkeresni az „Ördögszántást”, a 13. századi református templomot, a harangtornyot, a tájházat és a nyitott parasztudvart.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: