Csodás Magyarország: Tekerd körbe a Velencei-tavat!

Szerző: | 2020.07.26 | Hírek

Bár fél nap alatt kényelmesen körbebiciklizhető a Velencei-tó, a látnivalók sokasága miatt a 33 kilométeres tókerülő túrát akár két napra is szét lehet húzni. Kisgyerekekkel is könnyen teljesíthető.

Tókör: Velence – Pákozd – Kisfalud – Dinnyés – Agárd – Gárdony –Gárdonyfürdő – Velencefürdő – Velence

Látnivalók útközben

Bence-hegyi kilátó

Kaptató ide vagy oda, a 2018 tavaszán átadott, karcsú kilátóhoz megéri felkapaszkodni. Fentről – mintha csak egy megelevenedett térkép lenne – alaposan szemügyre vehetjük az lustán elnyúló tavat és környékét

Angelika-forrás

A gyertyánok között megbúvó, sziklák között eredő forráshoz Sukoróról kapaszkodhatnak fel az erdei viszonyokhoz szokott bringázók. Az árnyas ösvény az Éva-forrás mellett is elhalad.

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

A kilátóval, tűzrakó helyekkel, erdei pihenőhelyekkel, kalandjátszótérrel, erdészeti tanösvénnyel és kiállítással hívogató, békés vadaspark hosszas időzésre csábít.

Miskahuszár

A világ legnagyobb huszárszobra 100 tonna betonból készült. Egy gyerek sem hagyja ki, hogy felmásszon a több mint 12 méter magas Miska hatalmas csizmájára.

A Csodás Magyarország magazinban megjelent térképes cikk
Fotók: Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület, MTÜ

Katonai Emlékpark Pákozd

A KEMPP interaktív kiállításain tárlatvezető applikációval lehet elmélyülni a magyar hadtörténelemben, majd jöhet az „éles gyakorlat” a BakaLand katonai akadálypályán (10 főtől, előzetes bejelentkezéssel).

Várpark

Aki kíváncsi rá, hogy néztek ki egykor a már csak romokban létező középkori váraink, itt – a világon egyedülálló módon – az eredeti anyagukból felépítve találkozhat kicsinyített másukkal.

Madárdal tanösvény

A Dinnyési-fertő természetvédelmi területén vezet a három szakaszból álló tanösvény. Ha szerencsénk van, találkozhatunk a nádasban élő énekesmadarakkal, récefélékkel és gázlómadarakkal.

Gárdonyi Géza-emlékház és Rönkvár

Az emlékkiállítás nemcsak Gárdonyi életéről mesél, szülőháza falai közt az író titkosírásának megfejtésére is fény derül. A szomszédos Rönkvár – az egri vár kicsinyített mása – alagútjait imádják a gyerekek.

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: