Csodás Magyarország: Vízparti romantika Budapesten

Szerző: | 2020.11.10 | Hírek

Szokatlan, de annál romantikusabb őszi vízparti andalgásra csábítanak a turisztikai főcsapástól távolabb eső helyek.

Kopaszi-gát

Hétköznapokon a csend és a nyugalom szigete, Fotó: Vajk Brigitta

A Lágymányosi-öbölben fekvő szabadidős zöldövezet már-már lekörözi a Margitsziget népszerűségét, de hétköznapokon a csend és a nyugalom szigete. A városi környezetben ritkább madárfajok – fácán, jégmadár, vadászó vércse, néha sólyom – is felbukkannak itt.

Soroksári-Duna-ág

A csepeli oldalon kilométereken át sétálhatunk a vízparton, Fotó: Vajk Brigitta

A Gubacsi hídtól délre, a Kis-Duna mindkét partján a természet közelsége érinti meg a kirándulót. A csepeli oldalon kilométereken át sétálhatunk, érintve a Kolonics György-emlékhelyet vagy a kalózos játszóteret, szemben, az erzsébeti-soroksári parton régi és felújított csókaházak teszik romantikussá a látványt.

Merzse-mocsár

A vízimadarakat megfigyelőtoronyból is kémlelhetjük, Fotó: Nábrádi Judit

A főváros egyik legfontosabb természeti értékét, utolsó megmaradt mocsárvidékét fedezhetjük fel a repülőtér szomszédságában: 15 állomásos tanösvénye mintegy 6 kilométer hosszan fut, a vízimadarakat megfigyelőtoronyból is kémlelhetjük.

Naplás-tó

A XVI. kerület védett tava, Fotó: Barna Anna

A XVI. kerület védett tava és környéke több mint 400 növény- és 200 állatfaj otthona, ahol nem meglepő a szibériai nőszirom, a borzas füzike vagy a mocsári teknős és a barna ásóbéka látványa. Tanösvénye a táj számos titkáról mesél.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: