Egy budapesti és egy vidéki étterem kapott idén 2 Michelin-csillagot

Szerző: | 2022.11.04 | Hírek

A fővárosiak mellett immáron a magyar vidék minőségi éttermei is felkerültek a világ gasztronómiai térképére. Minden várakozást felülmúló eredményt hozott a Michelin Guide november 3-i díjátadó eseménye. A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot, aminek köszönhetően egy budapesti és egy tatai étteremnek is sikerült két Michelin-csillagot elnyernie. Egy Michelin-csillagot hat fővárosi vendéglátóhely mellett egy esztergomi étterem kapott.

Emellett a vendéglátóhelyek országszerte 6 BIB Gourmant díjat és 47 Tányér ajánlást „söpörtek be”. A fenntarthatóság terén elért eredményeket elismerő Zöld csillagot − amelyet korábban magyar étterem még soha nem tudott elnyerni − most 4 vendéglátóhely is megkapta. Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a díjátadón kiemelte, óriási siker a hazai gasztronómia számára, hogy a fővárosiak mellett immáron a magyar vidék minőségi éttermei is felkerülnek a világ gasztronómiai térképére.

A világszinten rangos étteremkalauz magyarországi minősítésének történelme során először kaptak vidéki éttermek MICHELIN-csillagot, ráadásul a tatai Platán Gourmet rögtön kettőt, míg az esztergomi 42 étterem egy MICHELIN-csillagot nyert. A Budapesti vendéglátóhelyek közül a tavalyi egy csillagát megduplázva hazánk másik két MICHELIN-csillaggal rendelkező étterme lett a Stand. Mellette megőrizte egy csillagát 6 fővárosi étterem, míg a Rumour első alkalommal nyerte el ezt az elismerést. Így hazánk összesen 2 két MICHELIN-csillagos és 7 egy csillagos étteremmel büszkélkedhet, amivel Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot.

A Millenáris színpadán a díjazottak és az est fellépői, Fotó: Michelin Guide

A jól ismert csillagok mellett a MICHELIN Guide két további kategóriában is értékelte a hazai étteremkínálatot. BIB Gourmand elismerést 6 vidéki étterem nyert. Ezzel a díjjal a mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételt kínáló vendéglátóhelyeket, jellemzően a kiváló bisztrókat és családias vendéglőket tünteti ki a MICHELIN Guide. A kalauzba bekerülő további ajánlott éttermeket pedig Tányérral jelzik a kiadványban; idén országszerte 47 étterem ért el ilyen minősítést, közülük 14 található a fővárosban. A MICHELIN Guide 2020-ban hozta létre a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket elismerő Zöld csillagot, amelyet korábban még soha nem nyert el hazai vendéglátóhely. Idén azonban egyből 4 étterem – a budapesti Onyx Műhely és Salt, a hosszúhetényi Almalomb, valamint, a poroszlói Graefl Major Kétútköz − is kiérdemelte a díjat. A MICHELIN Guide magyarországi ajánlójában így összesen 62 vendéglátóhely szerepel, ez pedig jelentős hatással lehet hazánk turizmusára is, hiszen segítségével a látogatók országszerte megtalálhatják a magas minőséget nyújtó éttermeket.

Gwendall Poullenec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója a díjátadón e szavakkal köszöntötte online a hazai gasztrovilágot: „Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre. A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat.”

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2022. évi díjazottjai

Kettő Michelin-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

Egy Michelin-csillag:

  • 42, Esztergom
  • Rumour, Budapest
  • Babel, Budapest
  • Borkonyha Winekitchen, Budapest
  • Costes, Budapest
  • essência, Budapest
  • Salt, Budapest

BIB Gourmand:

  • Anyukám Mondta, Encs
  • Casa Christa, Balatonszőlős
  • Kistücsok, Balatonszemes
  • Macok, Eger
  • Mór24, Balatonfüred
  • Sparhelt, Balatonfüred

Zöld csillag:

  • Almalomb, Hosszúhetény
  • Graefl Major Kétútköz, Poroszló
  • Onyx Mühely, Budapest
  • Salt, Budapest

Különdíjak:

  • Welcome and Service Award: Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc, Pajta, Őriszentpéter
  • Sommelier Award: Langó Tamás, a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étterem
  • Young Chef Award: Mizsei János (Mák étterem, Budapest)

Ajánlott éttermek (Tányér): 67 Sigma, Székesfehérvár; 84 Bisztró, Kapolcs; A Konyhám Stúdió 365, Fonyód; Alabárdos, Szeged; Alkimista Kulináris Műhely, Szeged; Almalomb, Hosszúhetény; Arany Kaviár, Budapest; Avalon, Miskolc; Clarisse, Tura; Costes Downtown, Budapest; FELIX Kitchen & Bar, Budapest; füge, Tihany; Graefl Major Kétútköz, Poroszló; Hoppá! Bistro, Budapest; Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök; Hosszú Tányér, Hosszúhetény; IKON, Debrecen; Kővirág, Köveskál; Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely; LAMAREDA, Győr; Laurel, Budapest; Lokal47, Kéthely; Mák, Budapest; Morzsa, Pécs; Natura Hill, Zebegény; Neked Főztem, Zánka; Nobu Budapest, Budapest; Onyx Műhely, Budapest; Öreg Prés, Mór; Pajta, Őriszentpéter; Pasztell, Budapest; Platán Bisztró, Tata; Rézmozsár, Kiskunhalas; Rókusfalvy Fogadó, Etyek; Rutin, Budaörs; Sauska 48, Villány; Spago by Wolfgang Puck, Budapest; St. Andrea, Budapest; Stand25 Bisztró, Budapest; Textúra, Budapest; Tihanyi Vinarius, Tihany; Umo, Budapest; Végállomás Bistro&Wine, Miskolc; Víg Molnár Csárda, Csopak; Villa Kabala, Szigliget; Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred; Zip’s, Miskolc.