Érkezik a HegyBor

Szerző: | 2018.05.24 | Hírek

Idén áprilisban debütált a Balatoni KÖR és a Rizling Generáció egyesület közös terméke, a BalatonBor harmadik évjárata, most pedig „nagytestvére”, a HegyBor is bemutatkozik.

A BalatonBor kritériuma, hogy a Balatoni borrégióból származó olaszrizling könnyed, jóivású bor legyen. A termék a közös gondolkodást, egységességet szimbolizálja, amely az egyen címkében, palackban és kapszulában is megjelenik.

A Hegybor a VineaBalaton második szintje elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára, és bárki készítheti, aki megfelel a kiírt feltételeknek. A BalatonBorhoz hasonlóképpen olaszrizlingből készül, de a szüretelt szőlő földrajzilag előírt területről, egy hegyről kell, hogy származzon.

A HegyBor régiós termék létrehozásával közös cél, hogy a termőhelyet bemutató karakterű olaszrizlingeket kiemeljék. A csomagolásnál a BalatonBortól eltérően, mindenki a saját dizájnját használja, de egy egységes logóval és zárással jelzik a terméket a vásárlók felé. Hosszú távon cél még egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.

HegyBor-térkép

Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a nevező pincészetek origó rendszerű vakkóstolással garantálja, melyet Fiáth Attila vezényelt le.

„A HegyBor a balatoni borpiramis második foka. Túlzás lenne azt állítani, hogy a legfontosabb, hiszen minden lépcsőfok fontos. Mégis úgy érzem, hogy hosszútávon ez lesz a gerince a piramisnak, amelynek alapját a Balaton Bor adja, a krémjét pedig majd a dűlős tételek. A stabil, megbízható és minőségi HegyBorok jelentik most a legnagyobb kihívást a dinamikusan fejlődő Balatoni borrégiónak.”

Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet HegyBor, melynek eredményét minden jelentkező önmagára kötelező érvénnyel ismeri el.

Az origó kóstoló alapján a következő pincészetek palackozhatják le 2018-ban HegyBorukat:

Dobosi Pincészet és Vendégház

Fata Pince

Laposa Borbirtok

Martinus

Skrabski Pince

St. Donát Birtok

Első Magyar Borház – Szeremley Birtok

Tagyon Birtok

Vesztregom Pince

Söptei Pincészet

Skizo Borház

Zelna Borászat

Kiss Pince

Tornai Pincészet