Étlaptervezés a fenntartható ételválasztás elősegítésére

Szerző: | 2021.12.27 | Fenntartható, Hírek

Ha az étlap nagy részét növényi eredetű élelmiszerek teszik ki, akkor azok, akik általában húst esznek, nagyobb valószínűséggel választanak növényi alapú ételeket – és ez hozzájárul a fenntarthatóbb vendéglátáshoz.

A Westminsteri Egyetem kutatói úgy találták, hogy a húsevők sokkal nagyobb valószínűséggel választanak vegetáriánus ételeket, ha a menün kínált ételek többségét ezek alkotják. Azok az emberek, akik általában húst esznek, csak akkor választották a vegetáriánus ételeket, amikor az étlapon szereplő ételek 75 százaléka vegetáriánus volt, akkor viszont nem, amikor az ételek csupán fele volt az. A húsevők tehát, ha elegendő vegetáriánus lehetőség közül választhatnak, előnyben részesíthetik a húsmentes ételeket.

Ez az új kutatás azt sugallja, hogy a vendéglátó- és élelmiszerszektor jelentős hatással lehet a fenntartható ételválasztásokra. A kutatók azzal érvelnek, hogy ez úgy érhető el, ha megváltoztatjuk a választást anélkül, hogy tudatosan kellene meggyőzni a fogyasztót a húsmentes étrend előnyeiről.

Az élelmiszeripar nagy szennyező, a globális kibocsátás körülbelül 25 százalékáért felelős. Étrendünk fokozatos megváltoztatása nagymértékben befolyásolhatja a szén-dioxid-kibocsátást.

Ez a kutatás is mutatja, hogy a vendéglátó- és élelmiszer-szolgáltatási szektorban a kínálat irányított megváltoztatása előrelépést jelenthet a fenntarthatóság felé; ha az élelmiszer- és vendéglátóipar csökkenteni akarja szénlábnyomát, akkor a jelenleg kínáltnál jóval több növényi alapú terméket, fogást kell kínálnia.