Ezek most a világ legjobb éttermei

Szerző: | 2024.06.25 | Hírek

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt június 5-én hirdették ki a The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.

 

A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák által támogatott ünnepélyes díjátadón a barcelonai Disfrutar a világ legjobb éttermének járó elismerés mellett a legjobb európai étterem díját is elnyerte. A második és harmadik helyet pedig a spanyol Asador Etxebarri és a francia Table by Bruno Verjus nyerte el.

A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amelyek meglepő csavarokkal teszik izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. A menüben a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva.

Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.

Az 50 legjobb étterem képviselői a díjátadón | Kép: theworlds50best.com

 

A Wynn Las Vegas szállodában megrendezett eseményen több egyéni díjat is kiosztottak:

– A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Mitsuharu „Micha” Tsumura, a limai Maido séf-tulajdonosa nyerte el.

– A berlini Nobelhart & Schmutzig lett a Fenntartható Étterem díjának győztese.

Neil Perry ausztrál séf – akinek éttermi portfóliójába többek között a legendás Rockpool Bar & Grill, a Rosetta, a Spice Temple, valamint legújabb vállalkozása, a Margaret szerepel – több mint 45 éves karriert tudhat maga mögött, amelyet most a Woodford Reserve Icon díjjal jutalmaztak. Perry vitathatatlanul hazája legbefolyásosabb séfje, a modern ausztrál és ázsiai gasztronómia mestere.

– A világ legjobb cukrászának járó elismerést a francia Nina Métayer vihette haza, aki a hagyományos süteményektől a Michelin-csillagos desszertekig képes újat alkotni, gyönyörű munkáival inspirálva a cukrászok új generációját.

– A Vicky Cheng séf nevéhez köthető hongkongi Wing étterem a 20. helyen debütált, amellyel elnyerte a legjobb új belépő díját.

– A hongkongi The Chairman a legtöbb helyezést javító étterem díját kapta, mivel az előző évihez képest 24 hellyel került előkelőbb pozícióba.  A világranglista 26. helyezettjét a 2024-es Asia’s 50 Best Restaurants legjobb hongkongi éttermének választották.

– A legjobb sommelier-nek járó elismerést Pablo Rivero, a Buenos Aires-i Don Julio étterem tulajdonosa és borszakértője kapta.

Az est során megünnepelték azokat a gasztro-nagyságokat is, akiket korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat João Diamante a Rio de Janeiró-i Diamantes Na Cozinha projekt alapítója, valamint Jessica Rosval és Caroline Caporossi, a női integrációt támogató képzési programnak helyt adó Roots in Modena alapítói kapták. A világ legjobb női séfjének járó elismeréssel Janaína Torrest díjazták, a Gin Mare Vendéglátás Művészete díjat a párizsi Plénitude étterem kapta, míg a Resy Reménység díját a Los Angeles-i Kato étterem csapata vehette át.

A világ 50 legjobb étterme közé az alábbi helyek kerültek be:

Helyezés  Étterem Elhelyezkedés
1. Disfrutar Barcelona
2. Asador Etxebarri Atxondo
3. Table by Bruno Verjus Párizs
4. Diverxo Madrid
5. Maido Lima
6. Atomix New York
7. Quintonil Mexikóváros
8. Alchemist Koppenhága
9. Gaggan Bangkok
10. Don Julio Buenos Aires
11. Septime Párizs
12. Lido 84 Gardone Riviera
13. Trèsind Studio Dubaj
14. Quique Dacosta Dénia
15. Sézanne Tokió
16. Kjolle Lima
17. Kol London
18. Plénitude Párizs
19. Reale Castel di Sangro
20. Wing Hongkong
21. Florilège Tokió
22. Steirereck Bécs
23. Sühring Bangkok
24. Odette Szingapúr
25. El Chato Bogota
26. The Chairman Hongkong
27. A Casa do Porco Sao Paolo
28. Elkano Getaria
29. Boragó Santiago
30. Restaurant Tim Raue Berlin
31. Belcanto Lisszabon
32. Den Tokió
33. Pujol Mexikóváros
34. Rosetta Mexikóváros
35. Frantzén Stockholm
36. The Jane Antwerpen
37. Oteque Rio de Janeiro
38. Sorn Bangkok
39. Piazza Duomo Alba
40. Le Du Bangkok
41. Mayta Lima
42. Ikoyi London
43. Nobelhart & Schmutzig Berlin
44. Mingles Szöul
45. Arpège Párizs
46. SingleThread Healdsburg
47. Schloss Schauenstein Fürstenau
48. Hiša Franko Kobarid
49. La Colombe Fokváros
50. Uliassi Senigallia

____________________________________
Forrás: turizmus.com
Nyitókép: theworlds50best.com