A gasztronómiai világ kiválóságai előtt június 5-én hirdették ki a The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák által támogatott ünnepélyes díjátadón a barcelonai Disfrutar a világ legjobb éttermének járó elismerés mellett a legjobb európai étterem díját is elnyerte. A második és harmadik helyet pedig a spanyol Asador Etxebarri és a francia Table by Bruno Verjus nyerte el.
A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amelyek meglepő csavarokkal teszik izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. A menüben a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva.
Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.
A Wynn Las Vegas szállodában megrendezett eseményen több egyéni díjat is kiosztottak:
– A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Mitsuharu „Micha” Tsumura, a limai Maido séf-tulajdonosa nyerte el.
– A berlini Nobelhart & Schmutzig lett a Fenntartható Étterem díjának győztese.
– Neil Perry ausztrál séf – akinek éttermi portfóliójába többek között a legendás Rockpool Bar & Grill, a Rosetta, a Spice Temple, valamint legújabb vállalkozása, a Margaret szerepel – több mint 45 éves karriert tudhat maga mögött, amelyet most a Woodford Reserve Icon díjjal jutalmaztak. Perry vitathatatlanul hazája legbefolyásosabb séfje, a modern ausztrál és ázsiai gasztronómia mestere.
– A világ legjobb cukrászának járó elismerést a francia Nina Métayer vihette haza, aki a hagyományos süteményektől a Michelin-csillagos desszertekig képes újat alkotni, gyönyörű munkáival inspirálva a cukrászok új generációját.
– A Vicky Cheng séf nevéhez köthető hongkongi Wing étterem a 20. helyen debütált, amellyel elnyerte a legjobb új belépő díját.
– A hongkongi The Chairman a legtöbb helyezést javító étterem díját kapta, mivel az előző évihez képest 24 hellyel került előkelőbb pozícióba. A világranglista 26. helyezettjét a 2024-es Asia’s 50 Best Restaurants legjobb hongkongi éttermének választották.
– A legjobb sommelier-nek járó elismerést Pablo Rivero, a Buenos Aires-i Don Julio étterem tulajdonosa és borszakértője kapta.
Az est során megünnepelték azokat a gasztro-nagyságokat is, akiket korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat João Diamante a Rio de Janeiró-i Diamantes Na Cozinha projekt alapítója, valamint Jessica Rosval és Caroline Caporossi, a női integrációt támogató képzési programnak helyt adó Roots in Modena alapítói kapták. A világ legjobb női séfjének járó elismeréssel Janaína Torrest díjazták, a Gin Mare Vendéglátás Művészete díjat a párizsi Plénitude étterem kapta, míg a Resy Reménység díját a Los Angeles-i Kato étterem csapata vehette át.
A világ 50 legjobb étterme közé az alábbi helyek kerültek be:
Helyezés | Étterem | Elhelyezkedés |
1. | Disfrutar | Barcelona |
2. | Asador Etxebarri | Atxondo |
3. | Table by Bruno Verjus | Párizs |
4. | Diverxo | Madrid |
5. | Maido | Lima |
6. | Atomix | New York |
7. | Quintonil | Mexikóváros |
8. | Alchemist | Koppenhága |
9. | Gaggan | Bangkok |
10. | Don Julio | Buenos Aires |
11. | Septime | Párizs |
12. | Lido 84 | Gardone Riviera |
13. | Trèsind Studio | Dubaj |
14. | Quique Dacosta | Dénia |
15. | Sézanne | Tokió |
16. | Kjolle | Lima |
17. | Kol | London |
18. | Plénitude | Párizs |
19. | Reale | Castel di Sangro |
20. | Wing | Hongkong |
21. | Florilège | Tokió |
22. | Steirereck | Bécs |
23. | Sühring | Bangkok |
24. | Odette | Szingapúr |
25. | El Chato | Bogota |
26. | The Chairman | Hongkong |
27. | A Casa do Porco | Sao Paolo |
28. | Elkano | Getaria |
29. | Boragó | Santiago |
30. | Restaurant Tim Raue | Berlin |
31. | Belcanto | Lisszabon |
32. | Den | Tokió |
33. | Pujol | Mexikóváros |
34. | Rosetta | Mexikóváros |
35. | Frantzén | Stockholm |
36. | The Jane | Antwerpen |
37. | Oteque | Rio de Janeiro |
38. | Sorn | Bangkok |
39. | Piazza Duomo | Alba |
40. | Le Du | Bangkok |
41. | Mayta | Lima |
42. | Ikoyi | London |
43. | Nobelhart & Schmutzig | Berlin |
44. | Mingles | Szöul |
45. | Arpège | Párizs |
46. | SingleThread | Healdsburg |
47. | Schloss Schauenstein | Fürstenau |
48. | Hiša Franko | Kobarid |
49. | La Colombe | Fokváros |
50. | Uliassi | Senigallia |
____________________________________
Forrás: turizmus.com
Nyitókép: theworlds50best.com