Ezért fontos, hogy hazai termést válasszunk

Szerző: | 2022.06.27 | Hírek

Kajszibarackból nagyon jó termés van, cseresznyéből túl vagyunk a szezon felén és jól halad a betakarítás, amelyet a Dunántúli csapadékos időjárás hátráltatott, keleten pedig az aszály.  Őszibarackot szintén lehet kapni 1-2 hete a boltokban, illetve a szilvának is elérkezik hamarosan a szezonja.

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, a gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben sokkal jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben. A meggy ágazat helyzetét nehezíti, hogy a Tiszántúlon, illetve a Duna-Tisza közén – ahol meggytermelésünk körülbelül 75%-a folyik – a gazdák aszállyal küzdenek. Ettől függetlenül a konzervmeggyet tekintve méltán büszkék lehetünk elért eredményeinkre, hiszen a konzervfeldolgozásban mi rendelkezünk a legjobb fajtákkal: mind méretüket, mind beltartalmukat illetően a világ legjobb fajtái.

A paprikánál – annak ellenére, hogy a paradicsom mellett éves piaca van – mutatkozik némi szezonalitás. A legfontosabb magyar zöldség betakarítása szintén néhány héttel ezelőtt kezdődött el. Mára például Szentesen a termelők 55-60 tonna paprikát szállítanak napi szinten a szövetkezetbe. Görögdinnyéből – meleg időjárás miatt – a legkorábbi tételek már szintén elérhetők Dél-Baranyából, és fóliás termelésből.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte, fontos arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt hazai idényzöldségeket és idénygyümölcsöket, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja nekünk az ellátásbiztonságot, amit mi azzal hálálhatunk meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket választunk.

Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó export-szereplő, az évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, azonban az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még mindig alacsony. Az őshonos gyümölcs minden fajtája gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Erősíti az immunrendszer és az idegek működését, segíti az emésztést és kiváló regeneráló hatással is rendelkezik. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes rendszeresen figyelni az idénykínálatot. Bár a növekvő energiaköltségek és a termelési költségek az ágazatot is érintik, így drágábbak tavalyhoz képest, a piacokon és a termelőknél friss, minőségi, változatos zöldségek és gyümölcsök érhetőek el ebben a szezonban, valamint az egészséges táplálkozáshoz is elengedhetetlenek.