Ezüst és bronzérem a halas szakácsversenyen

Szerző: | 2018.06.13 | Hírek

Ramocsai Barbara ezüst, Csukás Norbert bronzérmet szerzett az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny észak- és kelet-európai döntőjében a 25 év alattiak kategóriájában.

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatójának a márciusban Budapesten megrendezett versenyen fenntartható termelésből származó hal és más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt kellett elkésztenie előre meghatározott idő alatt. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadójára 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) került sor Párizsban, az UNESCO székházában.

A 2010-ben életre hívott, három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsverseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak élővilágának megőrzése.

Az első ízben Magyarországon a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) idén márciusban megrendezett nemzetközi verseny észak- és kelet-európai döntőjében 6 nemzet 8 képviselője, köztük a 2 magyar BGE-s hallgató mérte össze tudását. A versenyben a finn Rostedt Jonna, a Tampere University of Applied Sciences hallgatója végzett az élen Ramocsai Barbara és Csukás Norbert előtt.

A megmérettetés témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak. A versenyzők – ugyanabból az alapanyagokból -, fenntartható termelésből származó hal és más tengeri élőlény felhasználásával előre meghatározott idő alatt készítették el kétféle versenyételüket.

A profi étel elkészítésére 2,5 óra állt rendelkezésre. Az értékelésnél kiemelten számított az elkészítés és a tálalás, illetve hogy az étel felkerülhet-e a jövőben felső kategóriás éttermek étlapjára.

A háziasszonyi étel elkészítésére 30 perc állt rendelkezésre. Itt elsősorban a gyors elkészíthetőséget és az egyszerűséget díjazták az ízharmóniák mellett.

Ramocsai Barbara profi versenyétele: tőkehaltekercs gombával, pirított Szent Jakab kagyló, mandulás póréhagymahab, savanyított uborka és mandula morzsa

Ramocsai Barbara háziasszonyi étele a rántott tőkehal, polenta, pirított kelkáposzta, sült paprika gyömbérrel és algával

Csukás Norbert profi étele: tengeri sügér narancsos répával, pálinkás-pikáns bébi tintahal spenótos tésztával és sáfránymártással, fekete parmezán chips-szel

Csukás Norbert háziasszonyi étele algába tekert tengeri süllő/sügér édes tócsnival és korianderes-curry-s zellerpürével