Fermentált konyha

Szerző: | 2022.08.30 | Hírek

Király Ágnes Egyszerűen fermentálj című könyve 2021. egyik legnagyobb gasztronómiai könyvsikere volt. A szerző Horváth Judittal közösen most arra vállalkozott, hogy a reggelitől a vacsoráig, a levesektől a desszertekig adjon ötleteket és ínycsiklandó recepteket – fermentált alapanyagok felhasználásával.

Az erjesztett ételeket a legtöbben csupán savanyúságként fogyasztjuk, pedig változatos, egészségtudatos és finom fogásokat is készíthetünk belőlük. A HVG Könyvek gondozásában megjelenő könyvben a fermentálás alapjai mellett több mint 100, erjesztett alapanyagok felhasználásával készült receptet találhatunk. Sok közülük a hagyományos magyar konyha kedvelt, ám kissé elfeledett fogásait eleveníti fel egy kis csavarral, de a nemzetközi konyha által inspirált ételek közül is válogathatunk. Több meglepő desszertötlettel is gazdagodhatunk, mint például a káposztás körtetorta vagy a céklás kuglóf.

A tej-, tojás- és gluténmentes diéta követőiként is számos ötletet kapunk, hogy könnyedén varázsolhassunk egészséges és ízletes ételeket az asztalunkra.

„A fermentálás gyógyító ereje sok utat nyitott meg, és gyakran segített megoldani a mentes élet konyhatechnológiai kihívásait.” – árulja el Horváth Judit, aki a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója és tej- és gluténérzékenyeknek tart mentes sütő- és főzőtanfolyamokat.

„Számtalanszor bebizonyosodott, hogy az erjesztett ételek csodálatos tulajdonságokkal és képességekkel rendelkeznek. Újra megtanítanak örülni annak, hogy ebben a fizikai testben élünk. Megmutatják, hogy a türelem valóban nagy erény: a legnagyszerűbb fermentált fogások bizony mind idővel érnek azzá. Visszahozzák az életünkbe a régóta hiányzó ízeket és a kedves emlékeket, de összehozzák azokat is, akik újonnan fedezik fel őket.” – vallja Király Ágnes, aki azután vált a fermentálás elismert szakértőjévé, amikor egészségügyi problémáira a fermentált ételek fogyasztásával talált megoldást. A fermentálás mára az élete részévé, és a hivatásává vált, workshopokat tart, a Fermentálás – tippek, trükkök, receptek Facebook-csoportjának pedig több mint 55 000 követője van.

„Rájöttem, hogy nem tudok és nem is akarok többé fermentálás nélkül főzni, a művelet az életem részévé vált. (…) Judit és Ági komoly értéket teremtettek: megannyi érdekes fermentálásfajta és -technológia pontos leírását sorakoztatják fel, amelyek segítségével könnyedén varázsolhatunk egészséges, kiváló és izgalmas ételeket az asztalunkra az általuk megírt több mint 100 recept alapján. Abszolút hiánypótló könyv a kategóriájában!”

TÓTH SZILÁRD, a Michelin-csillagos Salt étterem séfje

A könyv trailerét itt tudja megnézni.