Fogarasi-Frank János az Év Ifjú Sommelier-je

Szerző: | 2018.05.20 | Hírek, Italsor

Május 16-án, a Kárpátia étteremben szervezte meg a magyar Chaine Egyesület a 2018-as nemzeti válogató ifjúsági sommelier versenyt, ahol 31 év alatti szakemberek mérték össze elméleti és gyakorlati tudásukat.

A verseny nyertese, Fogarasi-Frank János (St. Andrea Wine & Gourmet Bar) lett, és ő képviseli Magyarországot szeptember 20-21-én, Mexikóban az Ifjúsági Sommelier Világbajnokságon.

Ronn Wiegand, Master Sommelier és Master of Wine a haladó szintű Master Sommelier vizsga alapján állította össze a verseny lebonyolítási rendjét, feladatait, illetve levezette a versenyt. A zsűri további tagjai Makai Éva, Kozma Kálmán, Meskál Tibor, Mezei Tamás, Niszkács Miklós és Varga Norbert voltak.

A verseny délelőtti programján a versenyzőknek először elméleti tudásukról kellett számot adniuk egy 25 perces írásbeli teszten, 25 kérdésre válaszolva. Ezt követték a gyakorlati feladatok, amikor a zsűri előtt kellett egy hibás borlapot kijavítani. Pár percük volt a versenyzőknek arra, hogy a 10 tételből észrevegyék a rosszul jelzett termőterületet, a helyesírási hibákat vagy éppen azt, ha az adott évben nem készülhetett a feltüntetett bor. A kóstolási gyakorlat során 3 bort (pezsgő, vörös és fehér) és 1 ásványvizet kellett felismerniük és jellemzőit ismertetni, majd egy marketing feladatra megoldást találni.

Ifjúsági Sommelier Verseny

Balról jobbra: Ronn Wiegand, Evans Viktória, Fogarasi-Frank János, Kincses Dávid, Novák Iván

Az ebédszünetet követő délutáni programsor elején egy életszerű, az üzleti életben előforduló helyzettel találkoztak a fiatalok, majd egy párizsi 3 Michelin csillagos étterem ételsorához ajánlottak a welcome drinktől a digestive-ig italokat, egy kis csavarral nehezítve. Egy közismert karibi koktélt készítettek és szolgáltak fel 3 zsűritag részére, majd ismertették az ír kávé összetevőit és elkészítésének módját. Nem volt könnyű az a feladat sem, amikor hat fekete pohárba töltött párlatot kizárólag illatolás alapján kellett beazonosítani. A verseny utolsó feladata pedig egy magnum pezsgő kibontása és 15 pohárba való egyenlő elosztása volt úgy, hogy nem lehetett ismételten rátölteni.

Nyilvánvaló volt, hogy rengeteget számít a tehetség és a szorgalom, emellett azonban megfelelő rutin is kell a versenyzéshez, a váratlan feladatokra történő gyors és jó reakciók megtalálásához.

A dobogósoknak a Chaine Világszervezet által küldött díszes érméket adták át, valamint a Veritas és a Törley képviselői ajándékait kapták.

A verseny végeredménye:

  1. helyezett Fogarasi-Frank János
  2. helyezett Evans Viktoria
  3. helyezett Kincses Dávid