Fókuszban a fenntartható gasztronómia

Szerző: | 2022.06.20 | Hírek

A fenntarthatóság az az elképzelés, hogy egy tevékenységet – például a mezőgazdaságot, halászatot vagy akár az ételkészítést – úgy végzik, hogy ne pazarolják természeti erőforrásainkat, és a jövőben is folytatható legyen anélkül, hogy az károsítaná környezetünket vagy egészségünket. A fenntartható gasztronómia tehát olyan konyhát jelent, amely figyelembe veszi, hogy honnan származnak az alapanyagok, hogyan termesztik az alapanyagokat, és hogyan kerül a piacainkra, végül a tányérunkra.

Az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO), valamint az ENSZ Közgyűlése a tagállamokkal, az ENSZ-szervezetekkel és más nemzetközi és regionális testületekkel együttműködve a Fenntartható Gasztronómia Napjának megünneplésével irányítják a gasztronómiai szakma és a közvélemény figyelmét a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulására.

Az UNESCO a Kreatív Városok Hálózatát 2004-ben hozta létre a legjobb gyakorlatok megosztására és partnerségek kialakítására hét kreatív területen, ezeknek egyike a gasztronómia. 2021-ig 36 várost jelöltek meg a gasztronómiai kreatív városnak. A cél a tiszta energia népszerűsítése a helyi éttermek számára, a fenntartható gasztronómia iránti tudatosság növelése televíziós csatornákon és gasztronómiai műsorokon, valamint az élelmiszeriparnak és a gazdálkodóknak szánt kiállításokon keresztül.

Ami a FAO-t illeti, a szervezet olyan zöldkultúrás étrendet hirdet, amely nemcsak egészséges, de fenntartható is, és azt javasolja, hogy azok az országok, amelyek már rendelkeznek táplálkozási irányelvekkel, kezdjék el a fenntarthatóság beépítésének folyamatát.

Az ENSZ Közgyűlése 2016-ban június 18-át nemzetközi ünneppé, a Fenntartható Gasztronómia Napjává nyilvánította. A fenntartható gasztronómia – a szezonális alapanyagok és termelők ünneplése, a vadon élő állatok és kulináris hagyományaink megőrzése – napjainkban fontosabb, mint valaha.

Miért fontos?
A fenntartható módon előállított helyi élelmiszerek fogyasztása hatással van az emberek megélhetésére, a környezetre és a gazdaságra. 2050-re a világon több mint 9 milliárd embert kell majd megetetni, ennek ellenére az összes megtermelt élelmiszer egyharmadát elpazaroljuk. A jelenlegi állás szerint óceánjainkat, erdeinket és talajainkat nagyrészt fenntarthatatlan módon használjuk. Óvatosabbnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogyan használjuk fel természeti erőforrásainkat termelőként, és válogatósabbnak kell lennünk abban, hogyan választjuk meg élelmiszereinket vendéglátósként és fogyasztóként.

(Forrás: FAO)