Függetlenül a food truckoktól

Szerző: | 2019.09.11 | Hírek

Sorozatunkban egyedi megoldásokat mutatunk be a hazai vendéglátás világából.

Elsőként Szőnyi Gábor, a Séfkeréken elnevezésű food truck tulajdonosa mutatkozik be.

Nem álltál be a food truckok mögé a sorba, az biztos. A Séfkeréken egy független food truck, amivel csak rendezvényekre jártok. Hogyan vágtál bele?

Ezt az evolúció valahogy kiadta számomra. Először is beleszerettem ezekbe a büfékocsikba, maga a food truck műfaj nagyon a szívemhez nőtt. Rátaláltam erre az autóra, amit felújítottam és kifejezetten egy franciás vintage hangulatot igyekeztem vele visszahozni. Belül antikolt bútorok vannak, köztük egy gyönyörű sparhelt. Eleinte csak kisebb rendezvényekre jártunk, 20-30 fős baráti összejövetelekre, de aztán egyre jobban kezdtük kinőni magunkat. Most már több száz fős esküvőket is tudunk vállalni teljes cateringgel. A kocsi maga nem túl nagy, de ha nagyobb a vendégsereg, akkor csinálunk egy gyönyörű büféinstallációt a kocsi mellé, ami megjelenésében tökéletesen passzol hozzá. Szóval ki tudunk nyúlni, 10-12 méter hosszú büfét is létre tudunk hozni.

Egy 95 fős esküvőt konkrétan hogyan oldotok meg egyetlen büfékocsiban?

A sütés-főzés a kocsiban történik, mindent frissen csinálunk. Ilyenkor összesen hatan vagyunk, négyen szakácsok, ketten pedig a bár-installációban dolgoznak. Csapolt sörök, borok, kávé és friss üdítők is rendelkezésre állnak. A menüben idén nagy kedvenc volt a barbeque, ilyenkor viszont már nemcsak a kocsiban sütöm a húsokat, hanem van egy átalakított sparheltem is, ami konkrétan egy faszenes grill, és ezen grillezzük a húsokat, az egészben sült rostélyostól kezdve a csirkemellen át a saslikig. Nagyon sokat szuvidálok, ezek a modern konyhatechnológiai eszközök nagyban segítik a munkámat. A legtöbb esetben nagyon gyorsnak kell lennünk, nincs időnk, egyszerre akar enni mindenki, és ebben a szuvidálás nagyon sokat segít. Esküvőkön éjfélkor a street food vonalat csináljuk, így kétféle ízvilágot tudunk adni egy alkalommal, és ez nagyon bevált idén.

Gondolom, nem csak esküvőkön dolgoztok.

Csak rendezvényekre járunk, fesztiválokon nem veszünk részt, nem állunk meg az út szélén. Céges rendezvényeket is nagyon gyakran vállalunk, az ilyen típusú rendezvényeken nagyon szeretik, amit csinálunk. Vannak specialitásaink, hagyományos hotdog helyett például argentin hotdogot adunk. A feleségem spanyol, így egyenesen Spanyolországból szerezzük a chorizót, és az ilyen különlegességek vonzóbbá teszik a kínálatunkat. A mi előnyünk az, hogy bárhova el tudunk menni, bárhol bármit meg tudunk oldani. Ha kell, kiviszünk egy agregátort, de erre sokszor egyáltalán nincs szükség, mert nem nagyon használunk áramot. Faszenes grillen folyik a munka, valamint egy gáztűzhelyen, és a grill-lap is gázpalackkal működik. Idén nyáron egy erdő közepén csináltunk esküvőt, amikor megláttam a helyszínt, még én is azt gondoltam, hogy ez nagyon nagy merészség, de végül minden működött. Lassan azon sem lepődöm meg, ha egyszer a Holdon kell leszállnunk…

Maximálisan rugalmasak vagyunk, ami a menüt illeti. A legtöbb food trucknak van valami specialitása, amiről híres, nekünk viszont az a koncepciónk, hogy testreszabott menüket csinálunk. 2015-ben kezdtük el ezt az egészet, márciusban volt az első rendezvényünk, és rá két hónapra volt az első Food Truck Show, ahol mi nyertük meg a szakmai különdíjat. A megjelenés, a szervíz, az ételek, mind meggyőzték a szakmai zsűrit.

Azért te sem ma kezdted a vendéglátást…

Papíron szakács vagyok, de valahogy az élet mindig más vizekre terelt, nagyon sok évet töltöttem például tengerjáró hajón. Most már évek óta a Four Seasonsben dolgozom, bárvezető voltam a leghosszabb ideig, és mellette hobbiként kezdtem el ezt.

Kifizetődő ez a vállalkozás?

Nem könnyű, nagyon erős a konkurencia, nagyon óvatosnak kell lenni az árakkal, de kifizetődő. Az egyediség, a személyre szabott élmény nagy érték, és van rá igény.