Helyezzük növényi alapokra az új évet!

Szerző: | 2022.01.12 | Fenntartható, Hírek

Az idén 10 éves Felelős Gasztrohős Alapítvány – a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező Fruccola kezdeményezésére –  csatlakozik a nemzetközi Veganuary mozgalomhoz. Januárban az alapítvány a helyi és szezonális növényi alapú étkezésre buzdít.

A Veganuary kezdeményezés 2014-ben indult, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az állattenyésztés környezetkárosító, etikai szempontokból is problémás folyamataira és egy egy hónapos kihívással népszerűsítse a növényi alapú étkezést. A kihíváshoz évről évre egyre többen csatlakoznak világszerte; a tavalyi évben már több mint félmillióan próbálták ki a vegán étkezést egy hónapon keresztül. Fenntartható étkezésről a hús-, és tejtermékek fogyasztásának csökkentése nélkül nem beszélhetünk. Az ipari állattenyésztés elképesztően energia-, víz-, földterület igényes folyamat, ráadásul az üvegházhatású gáz kibocsátása is hatalmas; nagyobb mint az egész közlekedési szektoré együtt. Már heti egy vegán nappal hatalmas eredményeket érhetünk el; több mint 4000 liter vizet és egy étkezőasztalnyi erdőt menthetünk meg a pusztulástól. A növényi alapok mellett pedig arra is érdemes figyelni, hogy helyi, szezonális alapanyagokat fogyasszunk.

„Fenntartható vendéglátóhelyként évek óta bővítjük a kínálatunkat vegetáriánus, vegán fogásokkal, hétfőnként a napi menükínálatunk is teljesen húsmentes. Úgy látjuk azonban, hogy a vendégeink még mindig inkább a húsos fogásokat keresik. A Felelős Gasztrohőssel közös kampányban szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a növényi alapú étkezés pozitív környezeti hatásait.” – beszélt a törekvéseikről Saás Petra, a Fruccola tulajdonosa.

A Fruccola mellett az alábbi Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermek csatlakoztak a kampányhoz: KIOSK Budapest, Szabad Bisztró, Bartók Pagony, La Mimosa, Four Bites catering és a Mezna.