Itt a Campylobacter fertőzés szezonja

Szerző: | 2022.06.20 | Hírek

A WHO és a húsipar a Campylobactert kulcsfontosságú problémaként jellemzi; 2010-ben világszerte mintegy 166 millió megbetegedést okozott, a legtöbb esetben hasmenéses tünetekkel. Nyáron hazánkban ez a leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri fertőzés.

100 000 lakosból évente körülbelül 20 esetet azonosítanak, ám jóval több olyan megbetegedés fordul elő, amit nem diagnosztizálnak, vagy nem jelentenek. Becslések szerint a Campylobacter-fertőzés 1,5 millió amerikai lakost érint évente, és 3500 brit kerül kórházba Campylobacteriosissal, azaz Campylobacterfertőzés által okozott ételmérgezéssel, ez okozza a legtöbb kórházi kezelést az élelmiszer-eredetű betegségek közül az Egyesült Királyságban, ez a bakteriális ételmérgezések első számú oka.

Annak ellenére, hogy az elmúlt öt évben csökkent a csirkék Campylobacter-szintje, a megbetegedések száma nem változott. A csirke mellett más állat is hordozhatja a Campylobacter baktériumot méghozzá úgy, hogy maga a jószág tünetmentes. A baktérium a jószág vágásakor kerül át a belekből, májból az állat más részeire. Egy NARMS-vizsgálatból kiderült, hogy a boltban vásárolt nyers csirkék egynegyede Campylobacterrel szennyezett. A tej szintén szennyezetté válhat, ha a tehén tőgyében jelen van a baktérium.  A gyümölcsök és zöldségek is fertőzötté válhatnak, ha a fertőzött állatok vizeletével vagy ürülékével szennyezett talajvízzel vagy locsolóvízzel találkoznak.

Ha vendéglátósként meg akarjuk védeni vendégeinket a campylobacteriosisos ételmérgezéstől, akkor az élelmiszer-higiéniára kell összpontosítanunk. Az alapanyagokat (húsokat, zöldségeket) alaposan meg kell mosnunk, meg kell győződjnünk arról, hogy az ételt megfelelően hőkezeltük, és ügyelnünk kell arra is, hogy a főtt vagy sült húst, zöldségeket ne szennyezzük be a nyers húsból származó baktériumokkal – különösen a grillsütőknél, ahol a főzés különböző szakaszaiban lévő ételek ugyanazon a grillrácson lehetnek. Tartsuk távol egymástól a nyers és a főtt húst, soha ne tegyünk főtt, sült ételt a nyers ételt tartalmazó tányérra – és viszont, illetve a nyers húst érintő kezünket alaposan mossuk meg.