Ízes Magyarország: Lecsót a keceléből

Szerző: | 2019.07.31 | Hírek

Zsámbokon mindenki tudja, hogy mi a kecele, amibe a paprikát gyűjtik. Ön is megtudhatja, ha augusztus 2. és 3. között ellátogat a település hagyományőrző fesztiváljára.

A fesztivál elnevezése kissé talányosnak tűnhet, ám Zsámbokon egyáltalán nem jelent fejtörőt. Ebben a palóc hagyományokat őrző faluban kecelének hívják a kötényt, s a lecsóhoz szükséges paprikát – híres paprikatermesztő község lévén – ebbe (is) gyűjtik. A rendezvény arra is jó alkalom, hogy találkozzanak a Zsámboki vezetéknevű emberek, a híres paprikatermelő települések vezetői és maguk a termelők.

A legnagyobb érdeklődés a Zsámboki Lakodalmas produkciója mellett a népi mesterségek bemutatóját, az udvari kemencében sütött kenyér készítését és a lecsófőző versenyt kíséri.

Közel 50 bográcsban készül a lecsó – még padlizsános is –, ami a fesztivál vendégei számára minden évben ínyencfogásnak számít.

A kulturális programok sem hiányozhatnak: jön a Szent Efrém Férfikar, lesz színház, stand-up comedy, Zanzibár-koncert és záróakkordként tűzijáték.

3 hely, amit látni kell a környéken

Gödöllői Királyi Kastély: Az ország legnagyobb barokk kastélyának korhűen berendezett szobáiban egykor Ferenc József és Sissi is lakott. Barokk színháza hazánk egyetlen megmaradt kulisszás rendszerű színháza.

Isaszeg: Gyönyörű természeti környezetben terül el az 1848–49-es szabadságharc fontos ütközetének helyszíne, a történelmi emléknapokon megelevenedik a legendás csata.

Vadászati Múzeum: A fenntartható vadászatot interaktív módon bemutató kiállítás, vadászati élménytér lézerfegyverekkel, 15 méter magas csúszda a hatvani Grassalkovich-kastélyban.

Infó: zsambok.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: