Ízes Magyarország: Móri Bornapok

Szerző: | 2019.09.27 | Hírek

A tradíció és a mai bevállalós fesztiválhangulat jól megfér egymás mellett Móron, október 3. és 6. között.

Kell-e jobb apropó, hogy ellátogassunk az ezerjó hazájaként számon tartott kedves dunántúli kisvárosba, mint az 1934 óta rendszeresen megrendezett borünnep? A Móri borvidéken, melyet már a középkorban is említenek, napjainkban 20-25 fejlődő pincészet működik. A borászok egész évben pinceügyeletet tartanak, így bármikor megkóstolhatják a móri borokat az ide látogatók.

Október első hétvégéjén azonban nemcsak nyitott pincékkel, hanem helyi ízekkel és gazdag kulturális programmal is várják a vendégeket. Kóstolják meg például a jellegzetes sváb süteményt, a kvircedlit, szigorúan egy pohár móri ezerjóval, vagy az esküvők hagyományos éjjeli fogásaként ismert paprikás levest.

Idén Népzenei és Néptánc Fesztivál színesíti a programok sorát olyan húzónevek koncertjei mellett, mint Szarka Tamás és a Ghymes, Rúzsa Magdi és zenekara, Nagy Feró és a Beatrice vagy a Blahalousiana.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

Lamberg-kastély, Mór: Az angolkerttel övezett, késő barokk kastély tárlatai bemutatják a város történetét, a sváb lakosság életvitelét, Wekerle Sándor és dr. Zimmermann Ágoston életét.

Csókakő vára: A néhány éve jelentős részben újjáépült gótikus romvárból kivételes kilátás nyílika Móri-árokvölgyére és a Keleti-Bakonyra. A környéken több kellemes túra- és kerékpáros útvonal is kanyarog.

Gaja-szurdok: A Gaja-patak vadregényes szurdokvölgye számos természeti szépséggel csábít túrázásra a Bakony keleti oldalán. Piknikezéshez jó választás a Gaja-völgyi Tájcentrum.

Infó: www.moriborvidek.hu,mor.hu

 

https://www.moriborvidek.hu/

https://mor.hu/

 

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu