Ízes Magyarország: Szigligeti Süllőfesztivál

Szerző: | 2019.10.16 | Hírek

A balatoni halak királynőjét Szigligeten fesztivállal ünneplik (október 19–20.), a halételek és az őszi Balaton rajongóinak nagy örömére.

Klasszikus harcsapaprikást, illatozó halászlevet, ropogósra sült keszeget és füstölt halakat is kóstolhatunk a Balaton partját októberben is nyüzsgővé varázsoló rendezvényen, de a főszereplő mégiscsak a tömör, fehér húsú süllő. A nemes hal ugyanis ívása idején, az őszi hónapokban a Szigligeti-öbölbe húzódik és elég könnyen horogra akad, hogy aztán citrommal a szájában, égnek emelt fejjel és farokkal kerüljön hódolói tányérjába.

Lesz kirakodás is: a szigligeti strandon és annak parkolójában megtartott rendezvényre az ország minden pontjáról érkeznek a kézművesek. Aszörpösök, lekvárosok, mézesek, mézes kalácsosok viszont kizárólag helyi termelők, ahogyan a chili paprikát, szarvasgombás készítményeket, aszalt gyümölcsöt árulók is.

A legkisebbek szórakoztatására kézzel hajtott körhintát állítanak fel, régi hordókból készült játékokon lehet tombolni. A rendezvénytér mindkét nap koncertektől lesz hangos, szombat este fellép az Anna and the Barbies, az estet tűzijáték zárja. Szálljanak fel a falu szépségeit megmutató dottó vonatra is!

A szigligeti borokat és a házi réteseket kóstolva még szebbnek tűnik a balatoni panoráma. 

3 hely, amit látni kell a környéken

Salföldi Major: Hogy nézett ki egykor egy gazdaság és milyen gépekkel dolgoztak? Őshonos magyar háziállatok, állatsimogató, fűszer- és gyógynövénykert, lovaglás, lovaskocsikázás a Káli-medence kapujában.

Kisfaludy-kilátó, Badacsony: A Szegedy Róza-háztól kiadós sétával érhető el az egyik legszebb balatoni panorámát nyújtó kilátó, útközben megpihenhetünk a Rózsakő teraszán és a Hertelendy-páholynál.

Szent György-hegy: A hegyen futó körtúra nem csak a fűrészlábú szöcske élőhelyét mutatja meg, hazánk leglátványosabb bazaltorgonái mellett is elvezet.

Élje át!

  • Sétáljon óriási, földalatti hasadékokban, és kúszva-mászva csodálja meg a cseppkövek rejtett világát a balatonedericsi Csodabogyós barlangban!
  • Élvezze az őszi Balatont egy biciklitúrán! Kezdje Badacsonyban, tekerjen el a szigligeti várig, aztán igyon egy pohár bort Hegymagason!
  • Válogasson a Káli-medence kézműves portékáinak legjavából és lakjon be házi finomságokból a káptalantóti Liliomkert termelői piacon! Minden vasárnap délelőtt.

 

Infó: sullofesztival.hu, badacsony.hu

 

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu