Ízes Magyarország: Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál

Szerző: | 2019.09.25 | Hírek

Barátság, hecc, pisztráng! – szeptember 27. és 29. között ezzel a mottóval rendeznek gasztronómiai fesztivált a legtisztább vízforrások városában.

A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokból kínál ízelítőt a tapolcai Malom-tó környéke szeptember végén. A pisztráng garantáltan itt lesz a legfrissebb, hiszen a fesztivál helyszínétől mintegy 400 méterre található, hargitai tapasztalatokra épült új pisztrángtelepről érkezik, amit a közeli karsztforrások tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 18 fokos vize táplál.

A tapolcai pisztrángot megkóstolhatjuk ropogósra sütve, bükkfa fűrészporon füstölve, kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázva vagy erdélyi módra, kukoricadarával ropogósra sülve, de kapribogyós pisztrángkrém formájában akár szuvenírként is hazavihetjük.

Régóta tudjuk, hogy a Badacsonyi borvidék vulkanikus hegyeinek termése kiváló kíséret a halas fogások mellé. A környék pincészetei elhozzák jellegzetes boraikat, a kéknyelűt, a rózsakőt, a szürkebarátot és az olaszrizlinget – próbálják ki, melyik fogáshoz melyik illik leginkább! Mindezeken túl három színpadon harminc koncert gondoskodik arról, hogy ezen a hétvégén csak aludni menjünk haza.

Friss tapolcai pisztráng és vulkanikus badacsonyi borok randevúja a festői Malom-tónál.

ÉLJE ÁT!

  • Tapolcai-tavasbarlang:Járja be csónakkal a Tapolca alatt húzódó, karsztvízzel teli barlangot! A látogatóközpontban a gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára.
  • Pele apó tanösvény:Fedezze fel gyermekeivel a környék természeti értékeit a balatongyöröki Bélap-völgyből induló tanösvényen. Pele apó, a nagy pele, miközben unokájából igyekszik rendes pelét faragni, számunkra is felfedi erdejének titkait.

3 hely, amit látni kell a környéken

Afrika Múzeum és Állatkert, Balatonederics: A neves Afrika-vadász, Nagy Endre izgalmas vadászati és néprajzi gyűjteménye, a kis szafariparkban afrikai állatokkal.

Hegyestű: Európai viszonylatban is ritka látvány a Zánka és Monoszló között magasodó tanúhegy, amelynek 50 méter magas, lefejtett bányafala felfedi a 7-8 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét.

Sümegi vár: Az egyik legszebb és legépebben fennmaradt várunk a középkort megelevenítő látnivalókkal. Történelmi élménypark és parádés lovasjáték ad ízelítőt a hajdani vitézi életből.

Infó: pisztrangfesztival.hu, bfnp.hu

http://pisztrangfesztival.hu/hu/

http://bfnp.hu/

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu