A kávé új oldala

Szerző: | 2018.02.20 | Hírek, Konyha

Az idei Nespresso Atelier rendezvényen február 16-18. között ismét összefogott a magyar gasztronómia legjava és az ország legelismertebb szaktekintélyei – köztük séfek, kávé-, koktél- és borszakértők – mutatták meg, hogy a minőségi kávé túlmutat a mindennapokon, a gasztronómia fontos eleme.

A séfek olyan különleges ételekkel lepték meg a vendégeket, amelyekben a kávé volt az egyik főszereplő – például tőkehallal, báránygerinccel, mangalicával, galambmellel, véreshurkával vagy épp karfiollal párosítva.

A három napos rendezvényen a Michelin-csillagos Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), Mészáros Ádám (ONYX) séf és Mártha Róbert (ONYX) cukrász, illetve Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet), Mizsei János (MÁK Bistro), Herczeg Ágnes és Fiáth Attila borszakértők, Nagy Zoltán (Boutiq’ Bar) bártender és Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete gondoskodtak az extravagáns kulináris élményekről. Hozzájuk csatlakozott a „8 Michelin-csillagos” gálavacsorán a három Michelin-csillagos Da Vittorio étterem séfje, Enrico Cerea és a két Michelin-csillagos La Peca étterem séfje, Nicola Portinari.

A programsorozat három kávépillanat köré épült. Ráérős brunch-ra az ideális ételsorban kezdésnek Barna Ádám fogását ajánlották, ami egy zabpehely granola, sütőtökkel és tökmaggal, valamint Arpeggio-val kínálva. Ezt követte egy pisztráng, fenyőmaggal, gyömbérrel és Cosi kávéval, vagy báránygerinc céklatextúrákkal és Rosabaya de Colombia-val Sárközi Ákostól, és az ebédidőbe csúszva borjú paszternákkal, kelbimbóval és Ristretto-val Tiago Sabarigótól.

Sárközi Ákos báránygerince

A könnyű ebédre a Nespresso Atelier javaslata tőkehal tokhalkaviárral, íróval, kaporral és Nespresso Ristretto-val (Mészáros Ádámtól), galambmell galamb rillette-tel és Kazaar kávéval (Sárközi Ákostól), dámvadgerinc csicsókával és körtével, valamint Dulsao do Brasillal (Barna Ádámtól), melyet homoktövises, sütőtökös, Bukeela ka Ethiopia-s túró rudival (Mártha Róbert) koronázhatunk meg.

Az izgalmas vacsorára a Nespresso Atelier séfjei karfiolt, herbális salátával és Cosi kávéval és rombuszhalat, homárral, zellerrel, Arabica Ethiopia Harrar kávéval (Mizsei Jánostól) valamint magyaros, de mégis könnyed véreshurkát mangóval, céklával és Rosabaya de Colombia kávéval (Barna Ádámtól), és egy finom, gin alapú, gránátalmás kávékoktélt (Nagy Zoltántól) ajánlanak.

Mészáros Ádám tőkehala tokhallal

A nyolccsillagos vacsorán a magyar mesterszakácsok mellé felsorakozott olasz sztárséfek igazi magyar alapanyagokat kombináltak az itáliai könnyedséggel és tradícióval, így olyan különleges fogások is születtek, mint a kacsamell carpaccio, brokkolival, karórépával és Nespresso Dulsao do Brasillal kiegészítve Nicola Portinarinak köszönhetően, valamint Carnaroli rizsből készült rizottó mangalicával, gesztenyével és Livanto kávéval a három Michelin csillagos Enrico Cerea kezei közül.

Természetesen a borszakértők minden fogás mellé olyan borpárosításokkal készültek, amelyek tökéletes harmóniát alkottak a kávés fogásokkal, az étkezéseket pedig a vendégek a Nespresso Espresso Forte ihlette koktéllal zárták.

Az Atelier társrendezvényén, a Gastro Experience Centerben a látogatók egy interaktív kiállításon ismerkedhettek a kávé és a gasztronómia kapcsolatával. A program során ízek és illatok mentén, a kóstolási és asszociációs képességek próbára tételével, szakértők iránymutatása mellett hullott le a lepel a termőterületek, ízjegyek és az aromacsaládok titkairól.