Csak egészség legyen és napsütés! Meg mondjuk, koktél.

Szerző: | 2020.04.29 | Hírek

Akárhogyan is megpróbál minket ez az idei tavasz, feltartóztathatatlanul közelít a jó idő, és ha egyszer ideér a nyár, mindannyian ki akarunk majd ülni egy napsütötte teraszra, és inni a megpróbáltatások végén egy ünnepi koktélt. Vagy kettőt. Vagy akár hármat.

Belegondolt már abba a kedves olvasó, hogy vajon honnan ered ez a furcsa szó? Egészen eddig én sem kerestem rá, pedig nagyon érdekes. A Wikipédiát idézem hozzá:

cocktail szó az angolban eredetileg a kurta farkú lovakat jelölte, és 1798-ban, a The Morning Post and Gazetteer-ben jelent meg először másmilyen értelemben. Az Oxford English Dictionary szerint ital értelemben amerikai eredetű. Amerikában 1803-ban, a The Farmer’s Cabinet-ben említik először italként, bár feltehetően nem alkoholosként. 1806-ban Harry Crosswell írta le először a cocktail mint alkoholos ital definícióját a The Balance and Columbian Repository-ban, eképp: „serkentő szeszes ital, mely bármilyen töményszeszből, cukorból, vízből és keserűkből áll” és azt is megjegyzi, hogy az „ember fejébe száll”.

Anatoly Liberman szerint valószínűsíthető, hogy a koktél szó valóban köthető a kurta farkú lovakhoz. A szokás szerint ugyanis a nem telivér lovak farkát megkurtították, őket hívták cocktailnek, majd később a szót elkezdték használni az olyan közönséges, faragatlan emberekre, akik úriembernek akartak látszani, de híján voltak az elvárt viselkedésnek. Croswell definíciója szerint a koktélhoz vizet tesznek, vagyis bár elfogadható alkoholos italként, fel van hígítva, nem „telivér”, akárcsak a cocktail lovak. Elképzelhető, hogy így szállt át az alkoholos italra ez a megnevezés

Régi műfaj tehát, úgyhogy egyáltalán nem meglepő, hogy az évszázadok sok fordulatot hoztak a koktéldivatban már eddig is. Hogy a rengeteg Gin Tonic és Aperol Spritz mellett vajon milyen új trendeket láthatunk a nemzetközi mixológia világában, annak néztünk utána.

  1. Savak

Azt mind tudjuk, hogy a tökéletes koktél titka az összetevők gondos összeválogatásában rejlik, és az édes, a sós, a keserű és savanyú ízek tökéletes összhangjában. Az új trendek között az egyik, ami már jól látszik, hogy a savas ízt már sokszor nem csak a citrusok levéből nyerik a mixerek, és bár a citromlé és a lime leve kétségtelenül szuper a koktélokban, sok mixer próbál ki alternatív savas alapanyagokat.  A környezettudatosabb bárosok például citrusok héjából készítenek savanyító kockákat, de olyanok is akadnak, akik titkos otthoni kézműves savanyító hozzávalókat, például házi eceteket kevernek italaikba. Szintén sok báros használ koncentrált savakat, mint például citromkősavat, almasavat, vagy foszforsavat. Ezek használatával minden kiszámíthatóbb, így jó lehetőséget biztosítanak a kísérletezéshez és az innovatív technikák kipróbálásához. Londonban a Hachamixerei például a bár signature koktélját, a Mirror Margaritát almasavval készítik, ami tökéletesen hozza a tequila alapú klasszikust.

  1. CBD

Magyarországon is legálisan kapható, de itthon még elég misztikus, viszont a világban a tavalyi év hatalmas népszerűséget hozott az kannabidiolnak. Ahogy a világban egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, a kenderből készülő és semmilyen tudatmódosító hatással nem rendelkező CBD helyzete is menő téma a bárpultok mögött. A CBD az italbizniszben is megkezdte térhódítását, keserű italok, szirupok, és shotok készülnek vele egy ideje, és így, ha a mixer a röviditalok egy részét CBD-re cseréli, a fogyasztók kevesebb alkoholt visznek be a szervezetükbe. Londonban számos bárban ízesített szirupokkal keverik az italokba a CBD-t, a Hackney bár alkoholmentes SOFT Pawn koktélja például Seedlip fűszert, Everleaf tonikot, mézet és gyömbéres CBD szirupot tartalmaz, hozzá pedig grapefruit-narancs- alma-vörösáfonya kombuchát kevernek. Viszont a jogi kérdések ebben nagyon meghatározóak, Kaliforniában és New Yorkban például illegálisak a CBD koktélok.

  1. Highball

A highball italok közös jellemzője, hogy alapvetően egy alkoholos rövidital alkotja őket, felöntve egy alkoholmentes összetevővel. Ilyen például a nagy klasszikus Gin Tonic, ami – ha a highball italok népszerűsége a mostanában látott ütemben növekszik – hamarosan már a múlt divatos koktélja lehet. Egy röviditalt valami üdítővel vagy szódával elkeverni otthon is mindenki képes, de a világ legmenőbb bárjaiban tökélyre fejlesztették a műfajt. Torontóban a Kelsey Ramage – Lain Griffiths bartender duó Supernova Ballrommjában például kötelező megkóstolni a Sun DollarHighballt, aminek az alapja Izumisaké, málna vermut, valamint amiso, és szódával öntik fel. Az utóbbi időben a londoni Savoy Hotel American Bárjában, az amszterdami Pulitzer Bárban, és Szingapúrban, a MO Bárban is egyre innovatívabb highball italok növelik a highball műfaj népszerűségét. Az italgyártók is észrevették a piaci lehetőséget a highball fogyasztók körében, akik előszeretettel isznak whisky- vagy vodka alapú italokat. Tavaly például a Langstane Liquer Company kifejezetten highball italokhoz készített egy skót whisky blendet.

  1. Előre bekevert koktélok

A különböző bárokban kapható előre bekevert koktélok minősége évek óta meglehetősen változatos képet mutat, de ahogy a bárpultok mögött a mixerek is egyre jobban odafigyelnek a környezetvédelmi és fenntarthatósági kérdésekre, nagy a valószínűsége, hogy a kancsós koktélok nem fognak eltűnni. A gyors kiszolgálás főleg a fesztiválokon és a rendezvényeken fontos elvárás, de a dedikált koktélbárokban is egyre többen fedezik fel a műfajban rejlő potenciált. Nem okvetlenül úgy kell csak elképzelni, hogy a pult mögül egy kancsóban visszük az asztalhoz az italunkat, sok helyen vannak a sörcsaphoz hasonló berendezések, amik az elmúlt évben olyan neves bárokban is megjelentek, mint a londoni Fare Bar &Canteen, a torontói Supernova Ballroom vagy Amszterdamban a Super Lyan. Ez a technológia egyébként nemcsak a kiszolgálás sebességét gyorsítja, hanem a koktélcsapok pontosabb standolást is lehetővé tesznek, valamint energiatakarékosabbak és kevesebb hulladékot is termelnek, hiszen kevesebb jégre van szükség ezekhez a koktélokhoz. Egyszóval lehet megvetni és utálni ezeket az előre bekevert italokat, de lehet az előnyeikre is koncentrálni, mert azok tagadhatatlanul vannak.

  1. Tea

Nyilvánvaló igény a koktélfogyasztók között, hogy folyamatosan új kreációk közül is választhassanak, így a legkifinomultabb és leginnovatívabb bartenderek már egy ideje sokat kísérleteznek az évezredes hagyományokra visszatekintő teákkal. A tavalyi év legmenőbb itallapjain már számos teával ízesített röviditallal, sziruppal, és más titkos körülmények között készített kreációval találkozhattunk, és úgy tűnik, ez a trend nem fog itt megállni. Londonban a Lyanesse egyik legnépszerűbb itala, a Lyanesse Tea-mooth, ami tulajdonképpen egy alkoholos vermut, és az alapja a Rare Tea Companyval együttműködésben készült, egy speciálisan a hely számára kifejlesztett teakeverékre épül.

Mindeközben az Egyesült Államokban a Rare Tea Cellar az ország legmenőbb bármixereit kérte fel, hogy feltöltsék a bár kínálatát egy összetett és minden igényt kielégítő tea válogatással. Csak egy példa a chicagói Kumiko, ahol rengeteg teával ízesített szirupot és keserűt használnak az italokhoz. Hagyományos formájában a tea a benne található tanninok miatt egyfajta száraz ízt ad az italokhoz, de fermentálva, kombuchaként még komplexebb ízhatásokat lehet elérni vele.