Konyhai szimfónia a Standban

Szerző: | 2018.09.05 | Hírek, Konyha

Formabontó videó készült a Stand étterem konyhájában: az étterem hangjaiból készült zenét a helyszínen forgatott videóval kiegészítve rendhagyó kisfilm született, bemutatva a hely mindennapi munkáját.

Gál Kristóf zeneszerző a Stand étterem hangjaiból alkotott zenét, Terei Miklós rendező-operatőr pedig az étteremben forgatott képanyaggal egészítette ki. Széll Tamás késélezése, Szulló Szabina szarvasgomba-tisztítása, a sütő csipogása, a bors őrlése mind fontos szerepet kapott a videoklipben, ahol nem egyszerűen zajokat hallunk egymás után, az alkotók valódi zeneművet írtak: a közel 150 zörejből álló műben még akkordok is hallhatók.

„Mindenképpen egyedi filmet terveztünk, eredetileg felmerült az is, hogy az étterem átalakítására építünk fel egy koncepciót.” – avat be az alkotás folyamatába a rendező-operatőr Terei Miklós. „Két alkotótársammal, Tokodi Gáborral és Rosta Gáborral végül együtt találtuk ki, hogy készüljön zene konyhai zajokból, és legyen ez a film egy ehhez a zenéhez passzoló videóklipszerű alkotás. Ehhez az ötlethez találtuk meg Gál Kristóf zeneszerzőt, aki hétköznapi tárgyak keltette hangokból már korábban is komponált.”

Egy egyszerű filmes forgatáshoz képest itt bonyolultabb folyamatot követtek az alkotók. A Stand csapatával való közös ötletelés elengedhetetlen volt, össze kellett írni, milyen éttermi hangok lehetnek érdekesek, és először ezeket kellett felvenni izoláltan.

„Technikailag egy működő konyhán nem tudtuk volna felvenni ezeket a hangokat ilyen tisztán. Ott óriási az alapzaj, mennek a szagelszívók, a hűtők. Így az étterem termelői konyhájának egy zajmentes szobájában vettünk fel minden hangot Széll Tamás segítségével. Ezzel a módszerrel tudtuk a valóságba átültetni ötletünket.” – meséli a rendező.

Ezekkel a hangokkal kezdte meg a munkát és alkotta meg a művet a zeneszerző, melyet később a rendezővel együtt csiszoltak a képi világgal is jól működő egységgé. A kész zeneműhöz ezután egy hosszúra nyúlt szabadnapon készült a képi aláfestés. A Stand csapata a forgatáson szabályosan, ritmusra munkálkodott a konyhában. A felvételek készítésekor sokszor a kész zenét is lejátszották nekik, hogy megfelelő ütemben dolgozzanak, így kép és hang tökéletes egységet alkot.