Környezetbarát megoldások a Szigeten

Szerző: | 2018.04.20 | Események, Hírek

Az idén 25 éves Sziget szervezői nem csupán minden idők talán legütősebb zenei felhozatalával készülnek, hanem számos fenntartható megoldással – a vendéglátásban is.

Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo, Shawn Mendez, az Arctic Monkeys – néhány név az idei Nagyszínpados sztárok közül, de a mostani Love Revolution szlogen jegyében a tolerancia, a fenntarthatóság, az előítéletektől való mentesség kerül előtérbe. Ennek egyik üzenete a Sziget környezettudatosság és a fenntartható fejlődése, amire idén a korábbinál is nagyobb energiát fordítanak a szervezők. Tavalyhoz hasonlóan az öntözésre, pormentesítésre szánt vizet a Dunából nyerik, és nagy hangsúlyt kap a hulladék csökkentése.

Bevezetik a Re:pohár – azaz a visszaváltható pohár – rendszert, aminek a segítségével mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani. Idén is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. Az elhasználódott palackokat és dobozokat három Recycling Centerben lehet majd ajándékokra cserélni. Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, és aprónak tűnő, de fontos lépés, hogy a vendéglátóegységekben csak kérésre adnak majd szívószálakat. A szervezők 10.000 darab zsebhamutartót is kiosztanak, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak.
Környezeti hatástanulmányt is készítenek, aminek a célja megvizsgálni a Szigethatását az Óbudai-sziget zöldfelületére és a természetes élőhelyekre, illetve megvizsgálni, mennyire hatékonyak a Sziget zöldfelületét érintő negatív hatások csökkentését célzó intézkedései.
Most először EcoKempinget is nyitnak a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek. Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat.
Szintén újdonság lesz 80 db vákum-öblítéses wc rendszerbe állítása a fesztiválon, mellyel 85%-os vízmegtakarítás érhető el.