Lassan a csészével? Trendspotting a KávéBár Bazáron

Szerző: | 2019.03.13 | Hírek

Február 9-10-én lezajlott a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tízéves KávéBár Bazár. A program alapító-szervezőjeként egy évtizede követem az itthoni trendek alakulását, és ezek a változások a kiállítói standokon és a látogatók érdeklődését nézve is érzékelhetők.

Idén a Millenáris Park B csarnoka adott otthont a rendezvénynek, több mint ötven kiállítónk volt, és a két nap során számos kísérőprogram várta a vendégeket, köztük három szakmai verseny is. A Magyar Cup Tasters Bajnokság nyertese Németh Attila (Flow Specialty Coffee Bar&Bistro) lett, így ő képviseli hazánkat a nyári, berlini világdöntőn. A nem hivatásos kávérajongók versenye, az Amatőr Magyar Barista Bajnokság győztese Szabó Diána(Tortaművek), a kreativitásra építő, és elsősorban a bártenderek számára meghirdetett Cold Brew Cocktail verseny, vagyis a kávékoktél-készítés idei bajnoka pedig Horváth Réka(Société Budapest).

Lassan a gőzzel!

Noha a nonstop szervezési munkák miatt kevés időm jutott a programokra, és a standoknál is csak egy-egy rövid beszélgetésre volt lehetőségem, de jó néhány érdekes tapasztalatot nyújtott idén is a rendezvény. Az egyik legfontosabb eredménynek azt érzem, hogy a hazai és külföldi specialty márkák mellett jól ismert nagy nevek is részt vettek a Bazáron, és nem csupán a kötelező szakmai megjelenés miatt. Az illy például több évnyi kihagyás után csatlakozott ismét az eseményhez, és standprogramként egy elég szokatlan témát választottak: úgynevezett lassú készítéssel vagy alternatív eszközökkel történő kávébemutatót tartottak. Ez persze korántsem lenne rendkívüli valamelyik újhullámos pörkölő vagy kávézó standján, de a világ egyik leghíresebb olasz, vagyis espresso-fókuszú kávéja esetében több, mint meglepő. Az espresso-technológia ugyanis pont azért született meg – Illy Ferenc munkájának is köszönhetően – mert egyre gyorsabban, egyre több kávét szerettek volna készíteni megbízható minőségben. Az alternatív, lassú, filteres vagy csepegtetéses nevekkel illetett különböző eljárások nyilván nem fürge tempójuk miatt lettek egyre népszerűbbek az utóbbi évtizedben, hanem mert az ízjegyek ezekkel a módszerekkel intenzívebben érződnek. Az illypedig progresszív módon nyitott arra, hogy fogyasztói számára ezt az ízélményt is elérhetővé tegye. A Bazáron a dűlőszelektált arabica kávéikat kóstolhatta alternatív módon az érdeklődő közönség.

Filteres gépek és kávék több kiállítónál is megjelentek, kiemelkedő volt köztük a tatai Awakenpörkölő standja, ahol egy gyönyörűen megtervezett, norvég precíziós gép, a Wilfa Precision „dolgozott”, és háromféle kávét kóstolhattak a vendégek. Népszerűek voltak a filterkávék hideg variánsai, a különböző cold brew-k is, amelyek szintén készíthetők géppel a manuális technológiák mellett. A Caffé Vergnano – Dilmah Tea standon például a cég újdonságaként mutatták be a cold brew készítő eszközt, amivel a nem espresso alapú, hideg kávékészítés a gasztro-szegmens számára nagyobb volumenben is egyszerűvé, s így elérhetőbbé tehető.

Nem túlzás állítani, hogy a filter-technológia egyre népszerűbb a kávézók és az otthoni kávésok körében is, elsősorban az ízélmény miatt, de az sem mellékes, hogy a kézi eszközök a szélesebb közönség számára is megfizethetők.

Ezzel szemben az espresso-kávégépek háztartási verziói is többszázezres tételek, a professzionális gépek pedig elérik a középkategóriás autók árát. Persze a rendezvény nívóját is emelik ezek a szupergépek, de ennél is fontosabb, hogy a hazai piac szereplőinek igénye van a legújabb fejlesztésekre. Csúcskategóriás kávégépek is megjelentek a Bazáron, és a nagy márkanevek mellett több újdonság is felbukkant. Különlegesnek számított például a Kávékalmárnálkiállított Decent Espresso DE1+PRO, ami tabletről vezérelhető gép, akárcsak egyes Dalla Corte modellek, amikből szintén volt több típus is a rendezvényen. A DC masinák esetében izgalmas minielőadást is hallhattunk arról, hogy az átfolyó víz mennyiségéből és az időből hogyan számolja ki az elektronika az elkészült kávé súlyát.

Az AVX Kftszintén egy érdekes fejlesztéssel jelent meg, mégpedig egy E61 fejegységgel felszerelt Dual bojleres, nyomásszabályzós Lelit géppel. Ez esetben a kézi szabályozás volt a legfőbb vonzerő. Minőség és megjelenés szempontjából az egyik legerősebb márka a La Marzocco, akik a legújabb Leva géppel érkeztek a rendezvényre, és a lenyűgöző formavilágot egy La Marzocco motorral fokozták a stand előtt. A kiállítás legnagyobb közösségi standján pedig a Goosebumpsmutatta be a Modbar technológiát, amely szintén nagyon látványos és innovatív, sörcsapokra emlékeztető formavilágú szupergép.

A Progast standján a WMF professzionális, elegáns automata kávégépei jelentek meg, valamint a gasztro-szegmens számára kínált kávés- teás eszközök.

A Caffé Pertéstandja a kiállítás egyik legfeltűnőbb eleme volt, ezt erősítették a csodálatos, klasszikus Faema E71 és Astoria gépek is, de nagyon látványos volt a Lavazzastandja is, és a DeLonghigépek szintén elegáns megjelenésükkel vonták magukra a figyelmet. A gépek mellett pedig az őrlők is rendkívül fontosak a kávékészítés szempontjából, amikből szintén komoly választékkal készültek a résztvevő cégek.

Mi került a csészébe?

Összességében több mint nyolcvanféle kávét kóstolhattak meg a vendégek, melyek espresso géppel, filterrel vagy kapszulás eszközökön készültek. Blendek, single origin kávék, újgenerációs kapszulák egyaránt elérhetők voltak. Costa Rica, Etiópia és Brazília termőterületeiről érkezett idén a legtöbb kávé, és örömmel fogadtuk a nálunk újoncnak számító Warda Coffee-t, a saját kávémárkájukkal érkező fekete kávézót, a nitrokávét is kóstoltató Kávétermelő Szövetkezetet. Tóth Sándor idén Costa Ricáról köszönt be a rendezvényre, de a Lucky Cap-Caffé Carraro-Dalla Cortestand nélküle is helytállt, a legnagyobb bulit és a legprofibb cuppingokat a 42 Coffeeés barátai szervezték, az Impresso Coffee Labés a Black Sheep Micro Roastery pedig rengeteg pozitív visszajelzést kapott kávéikra a kommentek és szakírók véleménye alapján. Nagyon izgalmas választékkal érkezett a Costadorois, az egyik legcsinosabb stand pedig a Cosmai Caffélett. Innováció szempontjából a BWTidén is remekelt, náluk különböző vizeket kóstolhattunk a magnéziumostól kezdve a fordított ozmózissal tisztított, majd utólagosan visszapótolt ásványi anyagokkal dúsított ásványvízig. Emellett helyben őrölték az odahozott szemes kávét, amit szintén ki lehetett próbálni más-más vizekkel elkészítve egy ROK Espresso gépen.

Kávétéma, bárbeszéd

A kiállítótér után néhány szó az előadásokról, amiket nagy érdeklődés fogadott mindkét napon. Szombaton Szöllősi Líviavezette a Kilimanjaro Specialty Coffee szervezésében zajló kávéfelismerést, őt követte Lonkai Mártonhome barista workshopja, majd indonéz kávékóstoló zajlott az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ támogatásával, Szongoth Jánosközreműködésével. Várady Tiborpanelbeszélgetése ezúttal a vendégekkel történő kommunikációt járta körbe, Riedl Annamáriávalés Nagy Zoltánnalkiegészülve vitatták meg a vendég-vendéglátó viszonyt. A napot Varró-Túróczi Anett pezsgőkurzusa zárta, melyhez izgalmas kóstolókat is kaptak a résztvevők. Vasárnap a versenyek mellett egy igazán különleges bemutatóval indult a délután, az Enjoy Budapest Café robotjai látogatnak ki az eseményre, s Csizmadia Tibor, az Enjoy Robotics üzletág vezetője bemutatta, milyen az élet a programozott kollégákkal.

Nem kevésbé volt figyelemre méltó a The Pink Project-előadás, ahol egy új kávé-variáns került szóba Lonkai Mártonelőadásában, majd Nagy-Bertók Anitának köszönhetően elsajátíthattuk a professzionális „kávéérzékelési” alapokat, vagyis bepillanthattunk a hivatásos kávékóstolók munkájába. Őt követte Bagdi Bence,a Berlinből érkező 19grams pörkölő képviselője, aki egy cuppingot, vagyis profi kávékóstolást tartott, késő délután pedig egy különleges teaelőadás zajlott Mihályi Zoltán prezentálásában.

Idén is sikeres kísérőprogram lett a második Bár-beszéd bárkonferencia, és a csarnokot a „civil” érdeklődők mellett a kávé- és italszakma színe-java töltötte meg, de jól ismert séfek is felbukkantak a közönség soraiban. A bár- és borvonalat jövőre mindenképp tovább erősítjük, hiszen a közönség igazán nyitott és érdeklődő volt, és nemcsak a szakmabeliek, hanem a „civilek” is aktívan keresték az italos előadásokat, kóstolókat és kiállítói standokat. A szakma és a törzsközönség mellett idén is sok új vendéget vonzott az esemény, amely ideális otthonra talált a Millenárison. A tervek szerint ugyanitt folytatjuk jövőre is.

Szuna Noémi