Legyen egészséges a jövő nemzedéke!

Szerző: | 2018.05.15 | Alapanyagok, Hírek

Egészségesen felnövő nemzedék: jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől címmel tartott szakmai fórumot a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közösen a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatallal (NÉBIH) május 15-én az ÖbölHáz Rendezvényközpontban.

A gyermekek egészséges felnövekedése közös érdeke az iskolai étkeztetés valamennyi szereplőjének. A közétkeztetés pozitív kezdeményezéseinek ismertetésére, a  követendő jó példák ajánlására szervezték a konferenciát, hogy tájékoztatást adjanak az ágazat minden szereplőjének. Az elhangzott és megfontolásra érdemes ötleteket a VIMOSZ átadja az újonnan felálló kormánynak.

A szakmai konferenciát Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg, aki köszöntőjében megerősítette a kormány szándékát, hogy a már elindult pozitív változások folytatódjanak. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke arról beszélt, hogy a hivatal a saját eszközeivel járul hozzá az egészségesebb iskolai étkezéshez, a minőségi közétkeztetéshez és az élelmiszerhulladék csökkentéséhez.

Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke a FoodServiceEurope ajánlását ismertette az iskolai étkezéshez. Ebben a komplett rendszerben az ételek minősége mellett olyan szempontokat is figyelembe vesznek, mint a környezet, a zaj és a fény. Riccardo Garosci, az olasz Oktatási Minisztérium mellett működő Iskola és Étel Bizottság elnöke, a 2015-ös milánói Expo oktatási felelőse arról beszélt, hogyan tanítják az olasz gyerekeket az egészségesebb étkezésre, az élelmiszerhulladék elkerülésére.

Az étkezési idő társadalmi jelentőségét ismertette Páger Zsolt, a Hungast Csoport üzletfejlesztési igazgatója. A KÖZSZÖV által végzett felmérés arra irányította a döntéshozók figyelmét, hogyan befolyásolja az étkezési kultúra az egészséges táplálkozást. A megdöbbentő adatok azt mutatják, hogy az iskolákban nagyon kevés idő, az iskolák 48 százalékánál mindössze 15 perc jut az ebédre. Méltó körülmények, több idő esetén kevesebb lenne a hulladék, ami mindenkinek érdeke a közétkeztetésben.

A továbbiakban a bio élelmiszerek felhasználásának lehetőségeiről beszélt Sáfár Ferenc, a BioGastro Kft. ügyvezető igazgatója. Az OGYÉI-nek a közétkeztetés minőségjavításáért tett intézkedéseit ismertette dr. Cserháti Zoltán főigazgató-helyettes, a helyi termékek szerepéről a Századvég tudományos munkatársa, Regős Gábor beszélt. A Minőségvezérelt Közétkeztetési Program tapasztalatait ismertette Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője, és előadás hangzott el az élelmiszerhulladék csökkentéséről, valamint a NÉBIH iskolai edukációs programjáról.

A szakmai konferencián elhangzott kezdeményezések közül a VIMOSZ azokat fogja a döntéshozók elé tárni, amelyek tovább erősítik a pozitív változásokat. Ilyen lenne például az, ha a közétkeztetés 27 százalékos áfáját a kereskedelmi vendéglátóhelyekéhez igazítanák. Ha megszűnne a jelenlegi, 22 százalékos különbség, annak előnyeit a munkáltatók, a munkavállalók és az étkezők egyaránt élvezhetnék. A hatóságok és az iskolák akkor javíthatják az ételszolgáltatás minőségét, ha kellő források és létesítmények állnak rendelkezésükre. A vállalkozók nem viselhetik egyedül a többletköltségeket azért, hogy „menő” legyen a menzán enni. Ennek szorgalmazására táplálkozást és ételismeretet kell oktatni, meg kell ismertetni a diákokkal a gasztronómiai hagyományokat, az étkezési környezetnek a kulturáltságra ösztönzőnek kell lennie, a tálalásnak pedig egyedinek.