Magyar filmes nyert gasztrofilmdíjat

Szerző: | 2022.05.02 | Hírek

A DaCrema image-filmjével Terei Miklós nyerte el a Pink Lady Food Photographer of The Year 2022 verseny Food Film Shorts kategóriájának első díját.

A díjat 2011-ben alapította a The Food Awards Company, a díj célja kifejezetten a kreatív ételfotók értékelése, ünneplése és a nagyközönséghez való eljuttatása. A több tucat fotós kategória mellett egy filmes kategóriában lehet nevezni. A kategóriák rendkívül széles spektrumban fedik le a gasztrotémájú képalkotások körét: a stilizált magazinfotóktól az ünnepi ételeken a termelésig, sőt a politikai vonatkozásokig találunk kategóriákat. A kezdetek óta több, mint 80 000 képet és videót neveztek 96 országból. A The Indepenent „a szakma legnagyobb presztízzsel bíró díjának” nevezte a pályázatot.

A nemzetközi zsűri tagjai között neves fényképész és filmes szakemberek, művészeti vezetők, séfek, gasztromagazin-szerkesztők, újságírók, marketingszakemberek ültek, a zsűri elnöke David Loftus fotográfus, aki többek között Jamie Oliver fotósaként is ismert.

A film
A DaCrema egy apró kézműves fagylaltozó Nagykanizsán, ahol Wilheim Dávid és felesége, Virág alkot. Mesterséges alapanyag- és kompromisszummentes hozzáállásuknak köszönhetően 2019-ben az ő fagylaltjukat, a Piemont Királyát (piemonti mogyorófagylalt tonkababos szederszósszal és csokoládés mogyoróropogóssal) választotta a szakma az év fagylaltjának.

„A megvalósítást a költségvetés csakis a nagykanizsai műhelyben engedte meg, nem volt lehetőségünk egy tágas professzionális stúdióban forgatni, hiszen a fagylaltok is valós időben a helyszínen készültek el. Néhány jelenethez speciális kameratechnikát is bevetettünk, motorikusan vezérelt speciális makrooptikákkal.”

Az imázsfilm mellett az 5 legkedveltebb ízhez külön-külön kisfilm készült, amit a fagylaltozóban láthatnak a sorban állók, ez segít érzékeltetni a gombócokban rejlő odaadást és minőséget.

Az imázsfilm zenéjének is van magyar vonatkozása; a hazai Twelvetones Production Music zenetárából választották.