Magyarország vár – 1800 kilométer lóháton

Szerző: | 2021.12.08 | Hírek

Jövő esztendőtől az észak-magyarországi és észak-alföldi régiókban bebarangolhatóvá válik Magyarország első, 1800 kilométer hosszú lovas túraútvonala.

1800 km hosszú lesz Magyarország első lovas túraútvonala Fotó: MLTSZ

A lovaglásban némi gyakorlattal rendelkezők nyeregben, a csupán az erdők, rétek szépségeire, a természet illataira, de kalandozásra vágyók fogaton zötykölődve kukkanthatnak bele a két régió apró településeinek világába. A „belovagolható Magyarország” kiötlője, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség még dolgozik az első útvonalak kidolgozásán, jövő tavasztól viszont a friss információkért már érdemes lesz nyomon követni a szövetség honlapját (mltsz.hu) és közösségi oldalát, majd eldönteni, melyik lovastanyán pattannánk nyeregbe, hány kilométert vállaljunk az útvonalból. Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön eddig több mint 150 lovas és más turisztikai szolgáltató – lovastanyák, vendégházak, pihenőhelyek – csatlakozott, hiszen mindannyiuk célja közös: lovas és lovak méltó kiszolgálása.

Ezt segíti majd a most készülő digitális lovastúratérkép is, amely GPS-koordinátákkal igazítja el a lovascsapatokat, fogatokat. A későbbiekben pedig az ország többi térségére is kiterjesztik a programot.

Ízelítőként a Papos–Olcsvaapáti–Tivadar–Jánd–Vámosatya–Vásárosnamény–Gúthi-erdő útvonallal ismerkedhettünk október végén. Megtapasztaltuk, hogy a tereplovaglás vagy „kocsikázás” mekkora fegyelmet és figyelmet igényel, mert a legfontosabb mindenkor a ló és lovasa épsége, egészsége.

Lóháton vagy lovas kocsin is bejárható a táj Fotó: MLTSZ

A tapasztalt túravezetők azonban nemcsak biztos kézzel irányítják a hozzájuk csatlakozókat, de a legapróbb részletekre is figyelnek, olyanokra is, hogy a hazai vagy külföldi vendégek a táj szépségei mellett a helyi gasztronómiába is belekóstolhassanak. Mert a lóról este fáradtan lecsusszanó, vagy a kocsiból összerázva kiszálló utas alig várja, hogy megízlelje helyi pálinkák felvezetésében a csimbókos levest, a töltöttkáposzta-variációkat, a kemencés csülköt, a fokhagymás, tejfölös, sajtos vagy éppen szilvalekváros lángost. Így lesz teljes a lovastúraélmény!

A helyi ízeket is meg kell kóstolni! Fotó: MLTSZ

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: