Magyarország vár: A lélek utazása Pannohalmán

Szerző: | 2022.11.10 | Hírek

Nem mindennapi élmény bepillantani az ezeréves monostor és világörökség-helyszín falai közé, ahol iskola is működik, és a legendás szerzetesrend mindmáig éli dolgos hétköznapjait.

VENDÉGSÉGBEN A BENCÉSEKNÉL

A szent helyen 996-ban alapított monostor a 21. századi látogatót több szálon is megérinti.

Az ezeréves monostor 1996 óta világörökség-helyszín, Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Elmerülhet a gótikus bazilika fenséges csendjében, a 400 ezer kötetes könyvtár gyönyörű, klasszicista stílusú termeiben, de beleshet a szerzetesi közösség messze nem egyhangú életébe is: ők végzik a liturgiát, vezetik a bentlakásos gimnáziumot, könyvkiadót működtetnek, koncerteket szerveznek, sőt saját borászatuk és gyógynövénykertjük is van

ILLATOK VARÁZSÁBAN

Az ország egyetlen Illatmúzeuma is itt található. Az ámbrától a pézsmáig illatok arzenálja sorakozik fel, de beleszippanthatunk az öt hagyományos pannonhalmi illatba – levendula, orvosi zsálya, kakukkfű, citromfű, borsmenta – is, ezeket a szerzetesek a gyógyászatban is sikerrel alkalmazták.

Pannonhalmán van az ország egyetlen Illatmúzeuma, Fotó: Vajk Brigitta

A gyógynövénykert mellett látványműhely mutatja be, hogyan nyerik ki a növényekből az értékes illóolajokat.

SÉTA A LOMBOK FELETT

Az apátságot körbevevő lenyűgöző tájban érdemes a közeli Boldog Mór-kilátóból gyönyörködni, amely idén a második helyezést érte el az Év Kilátója közönségszavazáson. Különlegessége az a lombkoronaszintet is elérő, közel nyolcvan méter hosszú sétány, amely egy halat – mint keresztény szimbólum – formáz, és kerekesszékkel is bejárható.

A kilátó különlegessége a halat formázó, közel nyolcvan méter hosszú sétány, Fotó: Aktív Magyarország

MÁRTON-NAPI PINCEJÁRÁS

November 11. és 13. között a Pannonhalmi borvidék több településén nyitott pincék várják a borkedvelő látogatókat, több termelő is ekkor rukkol elő újboraival. November 12-én, szombaton a győri Hotel Famulustól kétóránként borvidéki buszos körjárat indul, „jogosítványkímélő” utazást biztosítva az érdeklődőknek a pincékhez.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány “Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: