Magyarország vár: Budapesti séta egy nagy török mesélővel

Szerző: | 2022.10.22 | Hírek

Csatlakozzon egy képzeletbeli sétára a híres utazóhoz, Evlija Cselebihez, aki megmutatja azokat a máig fennmaradt török építészeti emlékeket Pesten és Budán, amelyeket a magyarországi utazásai során maga is láthatott.

A TÖRÖK URALOM idején a gótikus templomtornyok és a középkori magyar épületek között minaretek, dzsámik magasodtak, sírkápolnák, türbék bújtak meg. Derviskolostorok, kupolával fedett gőz- és termálfürdők épültek, a mai Mátyás-templom mellett Musztafa pasa messze földön híres medresze, oktatási intézménye állt. Az évszázadok során Buda és Pest török épületei elpusztultak, alig néhány maradt meg. Szerencse, hogy a híres török világutazó, Evlija Cselebi a 17. században többször járt Magyarországon, útleírásai nélkül sokkal kevesebbet tudnánk a török kori Magyarországról. Eredjünk hát a nyomába!

Mohamedán imafülke, a mihráb, Fotó: Belvárosi Plébániatemplom

MIHRÁB A KATOLIKUS TEMPLOMBAN – A budai séta előtt a konstantinápolyi dervis fia, Evlija Cselebi betér a Március 15. téren álló Belvárosi Plébániatemplomba, ahol a szentély déli falán ma is ott található a mihráb, a mohamedán imafülke. Itt hangzott fel Pest elfoglalása után az Allahot és a szultánt dicsőítő első pénteki imádság.

Gül Baba türbéje, Fotó: Örökségvédő Alapítvány

GÜL BABA TÜRBÉJE – Innen útja a budai Rózsadomb felé vezet, ahol egy eldugott, meredek, macskaköves kis utcán felkaptat Gül Baba dervis síremlékéhez. Gül Baba rajongott a rózsákért, a legenda szerint turbánján is mindig viselt egy rózsaszálat, ezért a rózsák atyjaként emlegették. Gyönyörű, napjainkban szabadon látogatható rózsakertjének köszönheti a Rózsadomb is a nevét. Az itteni kiállítás elmeséli a dervis történetét, akinek türbéje ma is működő iszlám zarándokhely, körülötte egykoron kiterjedt török temető volt, erre emlékeztet a 12 turbán alakú kőfej.

Rudas fürdő, Fotó: BGYH

HAMMAMOK ÉS ILIDZSÁK – Cselebi szerint egykoron Bizánc mellett Buda volt a legszebb török fürdőváros. Kupolával fedett gőzfürdőket, hammamokat és termálfürdőket, ilidzsákat építettek a törökök. Az írott forrásokban említett budai török fürdők jó része elpusztult, mindössze négy őrzi máig a török idők emlékét: a Veli bej, a Király, a Rác fürdő török kori része és a Rudas. Ha csobbanni támadna kedvünk, a Veli bej és a Rudas fürdő üzemelnek jelenleg.

Török kert a budai Várban, Fotó: Várkapitányság

A séta végén pihenjen meg a Budavári Palotanegyedben megbújó csodálatos, keleties hangulatú Török kert egyik padján! Esetleg igyon egy jó kávét, hiszen a kávéfőzés fortélyait is a törököktől lestük el.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány “Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: