Magyarország vár: Nyíregyházán télen sem unatkozhatunk

Szerző: | 2022.12.13 | Hírek

Adventi fények, digitális kaland a hagyományőrzés szentélyében, kvízszőnyeg, VR-utazás, toronytúra, csobbanás és Zöld Piramis – a nyírségi megyeszékhely télire is tartalékolt élményeket a látogatónak.

Toronyséta és ünnepi fények – Adventkor karácsonyi fények, ízek és illatok csábítják a Kossuth térre a sétálókat, az ünneplést helyi zenekarok és előadók karácsonyi dalai teszik meghittebbé. A fényeket 29 méter magasról is megcsodálhatjuk, a római katolikus templom toronykilátójából, de a turisztikai információs irodából induló belvárosi sétán, akár időutazást is tehetünk VR-szemüveg segítségével az 1900-as évek elejére, a tér akkori piaci forgatagába.

A karácsonyi fények mellett ízek és illatok is csábítanak a Kossuth térre, Fotó: Nyíregyházi Turisztikai NKft.

 

Hatalmas séták és csobbanás – A Sóstói-erdő nemcsak a város tüdeje, hanem a nyíregyháziak kedvenc kirándulóhelye is. Ha már kilubickoltuk magunkat a Sóstó partjánál elterülő, gyógyvizéről is híres, többgenerációs Aquarius Élményfürdőben, és a gyerekeket is sikerült kicsalogatni Jack Sparrow kapitány kalózhajójából, akkor jöhet a hatalmas séta tó körül. Akár kocoghatunk is az itteni rekortánpályán vagy az erdőben, ahol tornapálya, játszótér és szalonnasütőhely is található.

Kihagyhatatlan családi program a többgenerációs Aquarius Élményfürdő, Fotó: Nyíregyházi Turisztikai NKft.

 

Állati kalandok – Az Európa legjobb állatparkjának háromszor is megválasztott Sóstó Zoo télen is tele van programokkal. A Zöld Piramisban sosincs tél, és nemszeretem állatokat is simogathatunk, csak arra ügyeljünk, el ne tévedjünk függőhidak útvesztőjében. A 35 hektáros parkban „bejárhatjuk” az összes kontinest, ötszáz állatfaj ötezer egyede várja, hogy felfedezzük. Csak óvatosan, az állatkert két szállodája előtt életnagyságú T-rex áll lesben!

Az állatparkban télen is egzotikus növények dzsungelében sétálhatunk, Fotó: Vajk Brigitta

 

Petőfi az étlapon – A Sóstói Múzeumfalu külön kiállítással ünnepli a költő születésének 200. évfordulóját. A Kalamáris Vendéglőben virtuális étlapon kínálják Petőfi Sándor költeményeit. De ide jóllakottan kell érkezni, mert az asztalokon étel helyett tabletek várják a vendéget, és szellemi táplálékot rendelhetünk a digitális étlapról. Ha kiválasztottunk egy Petőfi-verset, meghallgatása után a virtuális pincér játékba invitál, és a válaszokat maga Petőfi „értékeli”.

A Sóstói Múzeumfalu Kalamáris Vendéglőjében virtuális étlapon kínálják Petőfi költeményeit, Fotó: Sóstói Múzeumfalu

 

Kállay Gyűjtemény – Az ősi arisztokrata család hajdani otthonában kialakított gyűjtemény nemcsak az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós családjának értékes relikviáit mutatja be, hanem izgalmas városismereti kalandra is invitál. A látogató kvízszőnyeg, VR-szemüveg és egyéb interaktív megoldások segítségével játszva fedezheti fel Nyíregyháza regényes történetét. Figyelmet érdemel az országosan egyedülálló rendjelgyűjtemény is.

Izgalmas városismereti kalandra is invitál a Kállay Gyűjtemény, Fotó: Nyíregyházi Turisztikai NKft.

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány “Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: