Mennyi ételt pazarlunk mi, magyarok?

Szerző: | 2022.01.31 | Bennfentes, Hírek

Megjelent a 2021-es Élelmiszer Fenntarthatósági Index, amely számos ország élelmezési rendszerének fenntarthatóságát méri fel.

Az Economist Impact által a Barilla Alapítvány támogatásával készített Élelmiszer Fenntarthatósági Index (FSI) 78 ország élelmiszerrendszerének fenntarthatóságát méri fel három pillér alapján: élelmiszer-pazarlás, fenntartható mezőgazdaság és táplálkozás. A 2021-es kiadás Svédországot, Japánt, Kanadát, Finnországot és Ausztriát helyezi az élre, mint a világ legfenntarthatóbb élelmiszerrendszerét. Összesítésben Magyarország a lista 29. helyére került.

Annak ellenére, hogy az élelmiszer-pazarlás globális probléma, a teljes FSI országainak mindössze 28 százaléka rendelkezik kifejezetten élelmiszer-pazarlási stratégiával. A vizsgálat azt mutatja, hogy a világon mindenhol még mindig jelentős hiányosságok vannak a fenntartható mezőgazdasági rendszerek kiépítését célzó politikában, az FSI országainak kevesebb mint 50 százaléka érvényesíti az éghajlatváltozást agrárpolitikájában. Az FSI azt mutatja, hogy a fenntartható mezőgazdasági pillérben legjobban teljesítő országok közé tartozik Finnország, Észtország, Ausztria, Tanzánia és Svédország.

A mutató szerint Japán, Svédország, Dánia, Franciaország és Kína az öt legjobban teljesítő ország a táplálkozás tekintetében. Ez a pillér rávilágít a jelentős különbségekre a magas jövedelmű országok, illetve a közepes és alacsony jövedelmű országok táplálkozási kihívásai között: az előbbiekben a túlfogyasztás és a túlsúly a kulcskérdés, míg az utóbbiban az alultápláltság és a nem fertőző betegségek (NCD) magas halálozási aránya.

„A 2021-es Élelmiszer Fenntarthatósági Index eredményei rávilágítanak arra, hogy a világ országainak még mindig sok tennivalójuk van az élelmiszerrendszerekkel kapcsolatos kulcsfontosságú kihívások leküzdésében.” – véli Martin Koehring, az Economist Impact vezető menedzsere.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy az élelmiszer-fenntarthatóság kezelésére irányuló erőfeszítések párhuzamosak az olyan kulcsfontosságú társadalmi és gazdasági célok elérésére irányuló erőfeszítésekkel, mint az emberi fejlődés, a fenntartható fejlődés, a nemek közötti egyenlőség, az egészségügyi kiadások és az innováció támogatása. Miközben a világ továbbra is a sürgető éghajlati célok érdekében tesz lépéseket, felkarolja az élelmiszer-rendszerek napirendjét, aközben az Élelmiszer Fenntarthatósági Index rávilágít a legjobb gyakorlatokra, amelyeket a világ vezetői átvehetnek a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek kialakításának érdekében.”