Menü saját alapanyagból

Szerző: | 2021.11.16 | Hírek

Világszerte egyre több étterem termeszti meg magának zöldség- és gyümölcsalapanyagait biogazdaságban. Magyarországon is látunk erre jó példát: a Kéhli vendéglő tulajdonosai közül Cecei-Horváth Tibor és felesége, Zsuzsa a szentendrei Erdőkert Biogazdaságban termelik meg az étterembe felhasznált biozöldségeket és -gyümölcsöket, tojást, mézet és egyéb alapanyagokat. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) arra bátorítja a gazdálkodókat, hogy váltsanak ökológiai gazdálkodásra. A felkészülésben pedig az ÖMKi videótára segít.

2021. november 25-ig lehet pályázni az összesen 40 milliárd forint keretösszegű pályázatra, amely biogazdálkodás fenntartására és biotermelésre való átállásra igényelhető. Az ökológiai gazdálkodás során és az ökotermelésre történő átállásnál szilárd alapot ad a jól működő gyakorlatok megismerése és a hiteles szakmai információkhoz való gyors hozzáférés. Ezt támogatja az ÖMKi csaknem 170 kisfilmet tartalmazó videócsatornája, amely a biogazdálkodás legfontosabb gyakorlati tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel. A kisfilmekben hazai, tapasztalt és sikeres biogazdák mutatják meg a kertészetekben, szántóföldeken bevált jó gyakorlataikat, amelyeket az ÖMKi szakemberei egészítenek ki tapasztalataikkal. Olyan témákat érintenek, mint a vetési technikák, az életerős palánták nevelése, a tőzeg szerepe, illetve annak mennyiségének csökkentési lehetősége és a növényvédelem bevált folyamata; a sorköztakarás áldásos hatásai a bioszőlő-termesztésben, ökológiai védekezés az egészséges diótermésért, vagy arról, hogy milyen talajba mit és hogyan érdemes vetni, mire jó a teafilter, miként fóliáz, hogyan keltet és takar egy biogazda az ideális palántaméret és minőség eléréséhez, hogyan reagál a piac változó mennyiségi és minőségi igényeire.

Az “Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című (VP4-11.1.1-11.2.1-21 kódszámú) pályázatra, valamint az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-21 kódszámú) pályázati felhívásra 2021. november 25-ig nyújthatóak be a támogatási kérelmek.