Mi a biofil tervezés, és miért népszerű?

Szerző: | 2022.05.25 | Hírek

A koncepciót a tavaly elhunyt Edward O. Wilson, amerikai biológus, természettudós írta le Biophilia című könyvében, akit a biodiverzitás atyjának aposztrofáltak.A „biofília” az élet vagy élőrendszerek veleszületett rokonsága. A kifejezést először Erich Fromm használta arra az emberi irányultságra, amely vonzódik mindenhez, ami élő és a léthez elengedhetetlen. Wilson a kifejezést rokon értelemben használta; felvetette annak lehetőségét, hogy az emberek más életformákhoz és a természet egészéhez fűződő mély kapcsolata a biológiánkban gyökerezik.

Technológiai fejlődésünk elszakít minket a természettől, a biofil tevékenységek és a természetben eltöltött idő erősítheti emberi kapcsolatainkat a természettel.

Az építkezések, utak építése, a természet rombolása, erdőírrás, a növények és az állatok élőhelyének elpusztítása az ökoszisztéma további leépüléséhez és a fajok pusztulásához vezet.

Ezért a természetvédelem területén egyre fontosabbá vált a természettel való kapcsolat helyreállítása. A biofil tervezés magában foglalja többek között több elérhető zöldfelület kialakítását, zöldebb városok intelligens tervezését, amely integrálja az ökoszisztémákat.

Biofil tervezés a vendéglátásban
Az előrejelzések  szerint 2050-re a világ lakosságának 66%-a  városi környezetben fog élni, és már most is az emberek idejük 93%-át zárt helyen, a természettől távol töltik – és tudjuk, hogy a természettel való kapcsolattartás hatással van testi és lelki jólétünkre.

Anyaghasználatban érdemes visszatérni a természetes fához, kőhöz, műanyag helyett a természetesebb hatású üveghez. A levegő minősége a biofil tervezés egyik alapvetése. A növények szén-dioxidot használnak oxigén előállítására, és megfelelő páratartalmat tartanak, ezért érdemes a vendégtérben sok növényt elhelyezni. A biofil tervezés stresszoldóként is működhet. A kutatások kimutatták, hogy a növényekkel való interakció, mint például az érintés vagy akár a szaglás, csökkentheti a fiziológiai és pszichológiai stresszt. A  talaj pedig mikrobákat tartalmaz, amelyek természetes antidepresszánsok, és segítik a szerotonin termelődését.

A növények tehát nemcsak dekoratívak, de valójában lehetővé teszik, hogy jobban érezze magát a vendég. A víz ebben a kialakításban fontos szerepet játszik, legyen az egy beltéri folyó, vagy csupán egy kisebb csobogó. A teraszokat, kerthelyiségeket, kültéri tereket is bővítsük több zölddel. Ezeket a tereket kora őszig vendégtérként használhatjuk.

A terek átalakítása gyakran nagy falatnak tűnhet, a biofil kialakításhoz azonban valóban elég egy-két egyszerű kiegészítés, ami feldobja a teret, miközben jó közérzetet ad. Hiszen az étel minőségén kívül a vendég leginkább a kiszolgálás és az atmoszféra miatt tér vissza hozzánk.