A biofil tervezés külföldön egyre inkább elterjedő trend. Ez a tervezési stílus kiemeli a természet és az ember közötti kapcsolatot, így alakítja ki a környezetet, életteret, vagy akár a vendéglátóhelyet is. Nem véletlenül népszerűek a kiülős, vízparti, fás-bokros helyek.
Technológiai fejlődésünk elszakít minket a természettől, a biofil tevékenységek és a természetben eltöltött idő erősítheti emberi kapcsolatainkat a természettel.
Az építkezések, utak építése, a természet rombolása, erdőírrás, a növények és az állatok élőhelyének elpusztítása az ökoszisztéma további leépüléséhez és a fajok pusztulásához vezet.
Ezért a természetvédelem területén egyre fontosabbá vált a természettel való kapcsolat helyreállítása. A biofil tervezés magában foglalja többek között több elérhető zöldfelület kialakítását, zöldebb városok intelligens tervezését, amely integrálja az ökoszisztémákat.
Biofil tervezés a vendéglátásban
Az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának 66%-a városi környezetben fog élni, és már most is az emberek idejük 93%-át zárt helyen, a természettől távol töltik – és tudjuk, hogy a természettel való kapcsolattartás hatással van testi és lelki jólétünkre.
Anyaghasználatban érdemes visszatérni a természetes fához, kőhöz, műanyag helyett a természetesebb hatású üveghez. A levegő minősége a biofil tervezés egyik alapvetése. A növények szén-dioxidot használnak oxigén előállítására, és megfelelő páratartalmat tartanak, ezért érdemes a vendégtérben sok növényt elhelyezni. A biofil tervezés stresszoldóként is működhet. A kutatások kimutatták, hogy a növényekkel való interakció, mint például az érintés vagy akár a szaglás, csökkentheti a fiziológiai és pszichológiai stresszt. A talaj pedig mikrobákat tartalmaz, amelyek természetes antidepresszánsok, és segítik a szerotonin termelődését.
A növények tehát nemcsak dekoratívak, de valójában lehetővé teszik, hogy jobban érezze magát a vendég. A víz ebben a kialakításban fontos szerepet játszik, legyen az egy beltéri folyó, vagy csupán egy kisebb csobogó. A teraszokat, kerthelyiségeket, kültéri tereket is bővítsük több zölddel. Ezeket a tereket kora őszig vendégtérként használhatjuk.
A terek átalakítása gyakran nagy falatnak tűnhet, a biofil kialakításhoz azonban valóban elég egy-két egyszerű kiegészítés, ami feldobja a teret, miközben jó közérzetet ad. Hiszen az étel minőségén kívül a vendég leginkább a kiszolgálás és az atmoszféra miatt tér vissza hozzánk.