Növekvő árak: mire számít a vendég?

Szerző: | 2022.05.31 | Hírek

Az éttermek a megugró élelmiszer- és munkaerőköltségek, illetve a banki tranzakciós díjak emelkedése miatt küzdenek a profitért. A nagymértékű áremelkedés miatt a vendégek jó része arra voksol, hogy kisebbek lesznek a felszolgált adagok, emelett az alapanyagok minősége romlani fog – derült ki egy amerikai felmérésből.

A MarketMan 1500 amerikai fogyasztó körében végzett felmérése szerint a vendégek 74%-a úgy gondolja, hogy a vendéglátóhelyek kisebb áremelések vagy a jelenlegi árak megtartása mellett az árrések fenntartása érdekében az adagokat zsugorítják. Hasonlóképpen, a válaszadók kétharmada (66%) azt nyilatkozta, hogy arra számít, hogy az éttermek, kávézól, cukrászdák áttérnek olcsóbb alapanyagokra, anélkül, hogy felhívnák erre a vendégek figyelmét. A résztvevők 56%-a nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne valamivel többet fizetni a rendeléseiért, ha az étterem felhívná a figyelmet arra, hogy a nyereség megőrzéséért csökkentette az adagok nagyságát.

A megkérdezettek 74%-a jelentős áremelkedés hatására kevesebbet járna vendéglátóhelyre, illetve rendelne onnan. Közel azonos részük (75%) azonban inkább látogatná a már ismert és bevált helyeket.

A fogyasztói várakozások ellenére az USA-ban aránylag kevés példa van arra, hogy az éttermláncok a kisebb adagokat választották volna, ám például a Burger King két hónappal ezelőtt csökkentette a csirkenuggetsek számát. Áprilisban a teljes körű szolgáltatást nyújtó éttermek étlapárai mintegy 8,7 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint a korlátozott szolgáltatást nyújtó helyeken az árak körülbelül 7%-kal voltak magasabbak, mint 2021 áprilisában.