Rosenstein Tiboré az idei Gundel-díj

Szerző: | 2018.09.24 | Hírek, Konyha

November 25-én, díszebéd keretében az Öbölházban adják át Rosenstein Tibornak a Gundel Károly életműdíjat – jelentette be Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a szeptember 21-i sajtótájékoztatón a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A díj alapítói azzal a szándékkal döntöttek a kiemelkedő életművek évenkénti elismerése mellett, hogy példaképet állítsanak a vendéglátók elé. Kovács László a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szakmai szervezetek, a BGE és a Gundel család ajánlása alapján állt össze az idei jelöltek 11 fős köre. A döntőbizottság kétkörös szavazással végül Rosenstein Tibornak ítélte az idei Gundel-díjat. A vendéglős megköszönte az elismerést, amit a számtalan kitüntetése között azért tart a legértékesebbnek, mert Gundel Károly szellemében dolgozott egész életében, erre neveli a fiatalokat, köztük saját fiát is.

Az idei jelöltek voltak: Lakatos Mihály, Hoffmann József, Stróh Péter, Amrein Csaba, Gombás András, Meskál Tibor, Szulló Szabina, Meződi Alice, Rosenstein Tibor, Miklós Beatrix, Nagy Tibor.

A díjat 2014-ben alapította az ipartestület a Gundel családdal közösen, és a szakmai Kossuth díjnak tekintett kitüntetés egyik szorgalmazója a tavaly elhunyt Jakabffy László volt. Az ő emléke és életműve előtti tisztelgésként a díszebéd az ő kedvenc ételeiből készül majd, ennek összeállításában segített a csapatnak Jakabffy Glória is. Erről Bíró Lajos beszélt a sajtótájékoztatón. A díszebédet Jakabffy László tanítványai főzik, köztük Bicsár Attila, Jászai Tibor, Győrffy Árpád, Feke Zoltán, Ádám Csaba, Vidák Zoltán, Varju Viktor. A menüben egészen biztosan lesz kocsonya, fogas rác módon, borscs leves, kacsacomb párolt káposztával, borjú Kedvessy módra és túró gombóc.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az ipartestület kezdeményezi, a későbbiekben a díjátadó a Gundel étteremben legyen, és a díszebéd menüjének elkészítésében maga a díjazott is vegyen részt.

A Gundel-díj eddigi nyertesei:

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

Csapody Balázs – 2017.