Rubin csokoládé – új alapanyag vagy csak marketingfogás?

Szerző: | 2021.12.27 | Bennfentes, Hírek

Nyolcvan évvel a legutóbbi „új” típus – a fehér csokoládé – feltalálása után most egy teljesen új íz és élmény tárul elénk. Az íz a bogyós gyümölcsösség és zamatos lágyság keveréke.

Ahogy a neve is sugallja, a rubin csokoládénak gyönyörű rózsaszínes árnyalata van, íze leginkább egy olyan fehér csokoládéhoz hasonlít, amelyhez málnát vagy epret adtak hozzá. A „negyedik csokoládétípust” Barry Callebaut svájci csokoládégyártó mutatta be 2017-ben egy sanghaji rendezvényen, és néhány hónappal később, 2018 elején dobták piacra az első rubincsokoládé-tartalmú terméket. A végtermék több mint 10 éves kutatás és fejlesztés eredménye.


Az új csokoládéfajta Brazíliából, Elefántcsontpartról és Ecuadorból származó kakóbab keveréke. A kakaóbabon kívül cukrot, tejet, citromsavat, szójalecitint, vaníliát és kakaóvajat tartalmaz. Ipari beszállítóként a Barry Callebaut nagyvállalatoknak és kézműves csokoládégyártóknak értékesíti termékeit, nem pedig közvetlenül a fogyasztóknak. A rubin csokoládé a rubin kakaóbabból készül, a rózsaszín tónus természetesen van jelen a kakóbabban; a Callebaut csokoládégyártói és kakaószakértői által finomhangolt szelekciós és feldolgozási módszernek köszönhető, hogy a kakaóbab megkapja a tipikus ízt és rubin színt. A feldolgozási módszer megőrzi a kakóbab tipikus savanyú ízeit.

A legtöbb tejcsokoládé 10-30% kakaót tartalmaz, a fehér csokoládé 20-40%-os, Callebaut szerint a rubincsokoládé 47,3%-os kakaó-szárazanyagot tartalmaz. A rubin csokoládé temperálása során a fehér csokoládéval azonos hőmérsékletet kell tartani: 46 fokon felolvasztani, majd lehűteni 29-30 fokra, végül felmelegíteni 31 fokra a használathoz” – véli Norma Salazar, az amerikai Institute of Culinary Education séfoktatója.

Debütálása óta a rubin csokoládé számos vita tárgya a cukrászvilágban, sok szakértő megkérdőjelezte, hogy ez valóban egy innováció és egy új „negyedik fajta csokoládé”, vagy inkább csak egy remek marketingfogás. Bármelyik is: izgalmas és szép.