Szántó István a budapesti Spago by Wolfgang Puck étterem vezető séfje

Szerző: | 2021.06.09 | Hírek

Az első európai Spago étterem konyhafőnökeként a Wolfgang Puck Michelin-csillagos séf által megálmodott gasztronómiai koncepció hazai megvalósításáért felel a szakember.

A merész, innovatív konyhaművészeti stílusáról ismert, világhírű mesterszakács, Wolfgang Puck a nyár elején két különleges helyszínnel, az első európai Spago étteremmel és a The Duchess névre keresztelt exkluzív panorámás rooftop bárral, majd szeptemberben a Matild Café & Cabaret-val debütál Közép-Európában, a Matild Palotában.

A hamarosan megnyíló Spago Budapest konyhai csapatának élére a sztárséf több hónapon keresztül kereste a magyar séfek körében a legideálisabb vezetőt. Wolfgang Puck többkörös interjúk és személyes találkozók alkalmával mérte fel a jelentkező séfek kreativitását, rátermettségét. Olyan jelöltet keresett, aki nemcsak tapasztalatával, technológiai tudásával, hanem különleges személyiségével is nagyban hozzájárul az első európai Spago vendégélményeihez, valamint jól ismeri a helyi termelőket és beszállítókat.

Az ideális jelölt megtalálása sosem egyszerű, hiszen a szakmai elvárásokon túl a séfek személyisége is nagyon fontos szempont. Szeretném, hogy a Spago leendő vendégei is új otthonukra leljenek az újjászülető Matild Palota gyönyörű épületében, és ehhez nem elegendő a magas szintű szakmai tudás, hiszen a családias légkör megteremtésének képessége is elengedhetetlen. A másik fontos szempont az volt, hogy olyan szakembert találjunk, aki hitelesen képviselni tudja a Spago szellemiségét”– nyilatkozta Wolfgang Puck.

A Spago gasztronómiai irányítását elnyerő Szántó István Franciaországban tanulta meg a szakma alapjait. A több mint 15 éves szakmai tapasztalatát olyan külföldi és hazai Michelin-csillagos éttermek konyháján is kamatoztatta, mint például a Costes Downtown.

Nagy megtiszteltetés volt számomra a felkérés, melyet örömmel fogadtam el, mivel az interjúk során kiderült, hogy a Spago koncepciója tökéletesen illik a vendéglátásról alkotott képemhez. Közös célunk a munka során a családias környezet kialakítása, a hazai termelők támogatása és az interakció a vendégekkel. Külön motiváció számomra, hogy egy évtizedek óta sikeres nemzetközi csapat tagjaként én képviselhetem azt a szellemiséget Magyarországon, amit Wolfgang Puck felépített. Számos gasztronómiai stílus – a távol-keleti, a mediterrán, az osztrák és a magyar – találkozása teszi majd izgalmassá a helyet, ahol a tradicionális Spago fogások mellett megférnek majd a múltidéző emblematikus ételek is” – mondta Szántó István.

A Szántó István irányítása alatt működő Spago Budapest csapatának az lesz a feladata, hogy magyar ízekkel és kultúrával gazdagítsa a Spago nemzetközi kínálatát, fenntartva a helyi és külföldi vendégkör érdeklődését is, olyan élményeket nyújtva, amiért érdemes időről – időre visszatérni.