Új koncepcióval jelentkezik a TOP 100 magyar bor kiadvány

Szerző: | 2018.10.09 | Italsor

„A legnépszerűbb borok hiteles listája” – vallja magáról idei szlogenjében a több mint tíz éve megjelenő TOP 100 bor magazin, amely 2018-as kiadásában a fogyasztók számára „valóban elérhető” borokat rangsorolta.

A Világgazdaság Kiadványok égisze alatt napvilágot látott magazin top százas listájának összeállításában gyökeresen szakítottak a korábbi kiadványok szerkesztési elveivel, de általában a hasonló típusú megmérettetésekkel is. Egyre több kiadvány keresi ugyanis a legjobb borokat, ám a listáikon szereplő tételek sokszor nem kaphatók kereskedelmi forgalomban, akár azért, mert mikrotételben készültek, vagy már felvásárolták őket, mire a lap megjelenik – indokolták a koncepcióváltást a magazin szerkesztői. Ezért arra vállalkoztak, hogy az idei magazinban olyan TOP 100-as listát készítenek, amely a kereskedelmi forgalomban stabilan jelen lévő borok értékelésén alapul: a „legnépszerűbb legjobbak” rangsora a legnagyobb tételben eladott minőségi magyar borokat szándékozik bemutatni, amelyek a borszaküzletek mellett a hipermarketek polcain is megtalálhatók.

A versenybe került borok mezőnye idén két kereskedőcég, a Bortársaság és az Auchan portfóliójából került ki. Belépési korlátnak a 2000 forintos polci árat választották, és a forgalmi adatok lekérésével ellenőrizték a borok népszerűségét. Az így összeállt listán szereplő borok „értékben és palackszámban is a legjelentősebbek ma Magyarországon” – állítja a kiadó.

A TOP 100 zsűrijét a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének tagjai adták, élükön Fiáth Attila MW-aspiránssal. A bírálók vakon kóstoltak, és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő 100-as pontskálán értékelték a tételeket – így alakult ki a magazinban szereplő borok sorrendje.

A 2018-as TOP 100 magyar bor kiadvány idén Balaton-melléklettel jelent meg, amelyben a Balatoni Borrégióban zajló változásokról, az ételek és borok párosítása körül kialakult hitekről és tévhitekről, a borfogyasztási szokások átalakulásáról is olvashatnak. Emellett a szerkesztők egy külön LikeBalaton – Gasztrotippek füzetben összegyűjtötték a Balaton-környéki borászatokat és vendéglátóhelyeket is.

(A Mediaworks gondozásában megjelenő TOP 100 magyar bor magazin korábban Népszabadság TOP 100 néven jelent meg, és nem összetévesztendő a Winelovers kiadásában idén napvilágot látott 100 legjobb magyar bor című magazinnal.)