November 15-én jelent meg a Gault&Millau Magyarország 2017 étterem- és borkalauz, amely 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát.
A kiadvány készítői szerint mozgalmas év volt 2016, hiszen sok étterem nyílt, sok zárt, a szűk hazai élvonalban látványos séfváltások is előfordultak (Babel, Onyx, Tanti). Ennél érdekesebb azonban az, hogy bővült a megbízható középmezőny, így egyszerű hétköznapi körülmények közé is be tud költözni a minőség.
A 2017-es kalauzban a Gault&Millau folytatja két éve indított hagyományt, amelynek jegyében az alternatív vendéglátás kategóriában (borbár, street food, levesbár, falatozó, gyorsétkezde, stb.) is ajánl helyeket, amelyek lazább, közvetlenebb stílusú étkezési lehetőséget nyújtanak. Az idei évtől kezdve a francia Gault&Millau is bevezette ezt a kategóriát – „pop” néven (borbár, street food, levesbár, falatozó, gyorsétkezde és hasonlók).
A 2017-es kalauzban ismét átfogó írás szól a „kézműves” sörfőzdékről és újhullámos kávépörkölőkről, és részletes ajánlásokat nyújt azokról a helyekről, ahol ezek a termékek elérhetők.
A Gault&Millau idei kalauzának legmagasabb pontszámot (17 pontot, vagyis háromsapkás minősítés) elért étterme az Onyx. Két sapkát (16 pontot) kapott az Alabárdos, a Costes, a Laci!Konyha!, a 15 pontosak az Anyukám Mondta (Encs), az Arany Kaviár, a Babel Budapest, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Csalogány26, a Fausto’s, az Innio, a Mádi Udvarház (Mád), az Olimpia, a Platán (Tata), a Salon, a St Andrea, a Susogó (Pécs) és a Tanti.
A legjobbaknak járó díjak idei nyertesei:
Az év feltörekvő étterme : Pajta, Öriszentpéter
A magyar gasztronómia reménysége: Garai Ádám, Olimpia
Alternatív vendéglátás: Beszálló
Vidéki étterem: Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba
Az év étteremtulajdonosa : Rosenstein család
Az év étterme: Mádi Udvarház
Az év borászata: Szentesi Pince, Budaörs
Az év konyhafőnöke: Pesti István, Platán Tata
Aranyszalag tanúsítvány: Akasztói sziki ponty