A Turizmus Bulletin folyóirat 2024. évi 1. számában megjelent „Online tartalomelemzés a helyi alapanyagok és gasztronómiai kultúra mentén: Gasztrofesztiválok weboldalainak vizsgálata” című tanulmányban Csapody Bence ad átfogó képet a gasztrofesztiválok online jelenlétéről.
Az utóbbi időben folyamatosan növekszik a gasztroturizmus vonzereje, amit a jellegzetes kulináris élmények növekvő népszerűsége és az egyedi, egészségtudatos élelmiszerek bővülő kínálata ösztönöz.
A tanulmány rövid összefoglalója:
A gasztroturizmus növekvő népszerűsége mögött a desztinációk nyújtotta egyedi kulináris élmények iránti bővülő kereslet áll, amelyben a gasztronómiai fesztiváloknak kulcsfontosságú szerep jut. A cikk célja, hogy kvalitatív online tartalomelemzéssel azonosítsa, miként járulnak hozzá egyes európai és észak-amerikai gasztronómiai fesztiválok weboldalai a helyi alapanyagok népszerűsítéséhez és a gasztronómiai kultúra megőrzéséhez. Az eredmények alapján a gasztronómiai fesztiválok egyre elkötelezettebbek a helyi ételek és hagyományok bemutatása iránt, támogatva ezzel a helyi termelőket és szolgáltatókat egyaránt.
Emellett a tanulmány kategorizálja is a fesztiválokat a helyi gasztronómiai kultúra és alapanyagok online kommunikációjukban betöltött szerepe alapján.
A kutatás eredményei a turisztikai és marketingszakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, amely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.
__________________________________
Forrás: turizmus.com
Nyitókép: 123rf.com